Špinačne košarice s skuto in paradižnikom
Poletne pogačice iz kvašenega testa
Špinačne košarice s skuto in paradižnikom
Poletne pogačice iz kvašenega testa
Recept je objavljen v reviji Dober tek, maj 2012
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 5 min + čakanje 20 minut
KOLIČINA: za 8 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
kvašeno testo
- 20 g svežega kvasa
- pribl. 1,25 dl mlačnega mleka
- 300 g moke
- sol
- poper
obloga
- 1 kg sveže špinače (ali blitve)
- 2 šalotki
- 2 stroka česna
- 2 žlici olja
- 2 žlički karija v prahu
- sol
- poper
- 4 paradižniki
- 250 g grobe skute
- 8 modelčkov in maščoba za premaz
Priprava
Najprej pripravimo testo. Kvas raztopimo v mleku. Z moko ter malo soli in popra zgnetemo sestavine v čvrsto testo. Pustimo, da pokrito na toplem vzhaja približno 20 minut.
Medtem pripravimo oblogo. Špinačne liste dobro operemo in odcedimo. Odstranimo peclje, liste pa grobo nasekljamo. Šalotko in česen olupimo ter narežemo na drobne kocke. V kozici segrejemo olje in šalotko steklasto podušimo; primešamo kari in česen. Nato dodamo nasekljano špinačo, začinimo s soljo in poprom ter vse skupaj na hitro podušimo.
Testo še enkrat pregnetemo, nato pa razvaljamo na pomokani delovni površini in z njim obložimo osem namaščenih modelčkov s premerom 12 cm. Testo brez obloge nekoliko spečemo. V prej ogreti pečici ga pečemo pri 180 °C približno 5 minut.
Medtem paradižnike križno zarežemo, poparimo, olupimo, razpolovimo in prečno narežemo na rezine. Špinačno maso porazdelimo po rahlo pečenem testu v modelčkih, obložimo z rezinami paradižnika in nazadnje še s skuto.
Špinačne košarice pečemo v vroči pečici na srednjem vodilu približno 15 minut. Ponudimo tople ali hladne. Po želji lahko špinači dodamo tudi drobno narezano slanino ali šunko.
Nasvet
Pripravo tega prigrizka si lahko poenostavimo, če uporabimo gotovo testo za pico.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.