Sestavine

  • 400 g riža za rižoto
  • 3 šalotke
  • 1 steblo zelene
  • 1 glavica česna
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 1–1,5 litra kokošje ali zelenjavne jušne osnove
  • 4 žlice maskarponeja
  • 200 g mlade špinače (ali 150 g zamrznjene)
  • sol in poper
  • 100 g mandljevih palčk

Priprava

1.

Šalotko olupimo in drobno narežemo. Zeleno očistimo in narežemo na drobne kocke. Glavico česna razdelimo na stroke, jih olupimo in stisnemo.

2.

Šalotko zarumenimo v kozici na vročem oljčnem olju. Dodamo riž, dobro zmešamo in postopoma dolivamo jušno osnovo. Približno 5 minut preden je riž kuhan, dodamo narezano zeleno in česen, nato pa vmešamo svežo špinačo in po potrebi med mešanjem še dodatno zalivamo z jušno osnovo. Če uporabimo zamrznjeno špinačo, jo prej odtalimo. Tik preden je rižota gotova, dodamo maskarpone ter začinimo s soljo in poprom.

3.

V teflonski ponvi popražimo mandljeve palčke. Špinačno rižoto razdelimo na krožnike, potresemo z mandljevimi palčkami in ponudimo.

Nasvet

Na prodajnih policah najdemo riž, ki se kuha različno dolgo, zato na embalaži preverite, kdaj je pravi trenutek, da v jed dodate zeleno in česen.

3