Špageti z zelenjavo
Tale zelenjavna sicer ni samo za testenine, ampak je vsestranska!
Špageti z zelenjavo
Tale zelenjavna sicer ni samo za testenine, ampak je vsestranska!
Recept je objavljen v reviji Dober tek, junij 2015
ČAS PRIPRAVE: 45 min
KOLIČINA: za 6 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 2 rdeči papriki
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 koromač
- 1 čebula
- 1 velik korenček
- 2 stroka česna
- ¼ žličke zdrobljenega čilija
- 1 žlička koromačevih semen
- 2 žlici paradižnikove mezge
- 400 g olupljenega paradižnika iz pločevinke (pelati)
- 6 dl zelenjavne jušne osnove
- 1 žlička sladkorja
- pest bazilike
- 500 g špagetov
Priprava
Pripravimo zelenjavo. Paprike razrežemo na četrtine in jim odstranimo semena. Koromač, čebulo in korenje grobo nasekljamo, česen pa stremo. Žar v pečici segrejemo in paprike pod njim pečemo 10 minut ali tako dolgo, da so malo ožgane. Stran s kožo naj bo obrnjena navzgor. Paprike damo v skledo in jih pokrijemo. Ko so dovolj hladne, da jih lahko primemo, kožo olupimo in jih narežemo na ozke trakove.
V veliki kozici segrejemo olje in na njem popražimo koromač, čebulo in korenje. Zelenjavo pražimo približno 8 do 10 minut ali tako dolgo, da se zmehča. Vmešamo česen, zdrobljen čili, koromačeva semena in paradižnikovo mezgo ter pražimo 2 minuti, nato dodamo še nasekljan paradižnik iz pločevinke, zelenjavno jušno osnovo in sladkor. Omako nepokrito kuhamo 15 minut ali tako dolgo, da se zelenjava popolnoma zmehča.
Medtem v veliki količini osoljene vode skuhamo testenine, da so al dente (ravnamo se po navodilih na embalaži).
Nekaj žlic omake damo na stran, preostalo pa zmešamo s paličnim mešalnikom, da je omaka skoraj popolnoma gladka. Omako kuhamo še 5 minut, da se zgosti, nato vmešamo nekaj žlic prihranjene omake, natrgane listke bazilike in trakove paprike.
Testenine odcedimo, jih zmešamo z omako in postrežemo.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.