Špageti z žametno morsko omako
Špageti z morskimi sadeži nikoli ne raočarajo
Špageti z žametno morsko omako
Špageti z morskimi sadeži nikoli ne raočarajo
Recept je objavljen v reviji Dober tek, februar 2012
ČAS PRIPRAVE: 40 min
KOLIČINA: za 2 osebi
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Eleganten obed za dva, z nežno poširanimi ostrigami in drugimi morskimi sadeži
Sestavine
- 8 ostrig
- 300 g lososovega fileja brez kože
- 3 velike ali 6 manjših pokrovač
- 6 orjaških tigrastih kozic
- 0,5 l sveže ribje jušne osnove
- 50 g masla
- 1 velika šalotka
- 2 dl belega vina ali suhega vermuta
- 1,5 dl smetane za stepanje
- pest drobno sesekljanih svežih zelišč (med njimi naj bosta tudi peteršilj in drobnjak)
- 1 žlica limonovega soka
- 150 g špagetov
- nekaj kapljic oljčnega olja
- vejica peteršilja ali prave krebuljice za okras
Priprava
Najprej pripravimo lososa in morske sadeže: ostrige odpremo nad posodo, da ujamemo vse sokove. Lososa obrežemo in ga narežemo na 6 enako velikih kosov. Če so pokrovače velike, jih po dolžini prerežemo na pol. Kozice po potrebi olupimo in jih očistimo.
Sok ostrig in ribjo osnovo prelijemo v ponev ter segrevamo do počasnega vrenja. Najprej dodamo lososa in ga poširamo eno minuto. Dodamo še kozice in ostrige (če so velike) ter jih poširamo nadaljnjo minuto. Če so ostrige majhne, jih dodamo šele v tej fazi, nato pa naj vse skupaj vre še minuto, le toliko, da se skuha.
Vse skupaj previdno precedimo nad večjo kozico ali posodo, da kosi lososa ostanejo celi.
V očiščeni ponvi segrejemo polovico masla in dodamo čim bolj drobno sesekljano šalotko. Pet minut nežno pražimo na šibkem ognju, da se šalotka zmehča, a ne obarva. Prilijemo še vino ali vermut, ki naj toliko povre, da ga bo v ponvi le še za nekaj žlic. Prilijemo tekočino, v kateri smo poširali morske dobrote, in kuhamo toliko časa, da tekočina povre za polovico. Vmešamo smetano in spet kuhamo toliko časa, da tekočina povre za polovico. Ogenj zmanjšamo, da omaka le še počasi vre, in z metlico vmešamo preostanek masla.
Podobni recepti
Hitri špageti s paradižnikovo omako z artičokami
Špageti iz koruzne moke v omaki z bučkami, meto in postrvjimi ikrami
V omako nežno preložimo morske dobrote, pri tem pa smo še posebno pozorni na lososa, da ne razpade. Jed pokuhamo samo toliko, da se morski sadeži skoz in skoz pogrejejo, nato dodamo večino zelišč in limonov sok ter odstavimo z ognja.
Medtem v veliki količini vode skuhamo špagete, nato jih odcedimo in prestavimo nazaj v lonec, pokapamo z oljčnim oljem in dodamo preostala zelišča. Zdaj smo pripravljeni na postrežbo.
Špagete navijemo na dolge vilice za peko. Zvitek položimo na sredino velikega in toplega globokega krožnika. Okrog testenin izmenično nalagamo lososa in morske sadeže. Z žlico prilijemo omako in testenine okrasimo z vejico peteršilja ali prave krebuljice.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.