Sestavine

  • 200 g rjavega riža
  • 200 g zamrznjene soje (ali graha)
  • 2 fileja lososa
  • 1 žlička masla
  • 0,3 dl belega vina
  • 1 kumara
  • majhen šop mlade čebulice
  • šopek koriandra
  • naribana lupina in sok 1 limete
  • 1 rdeč čili
  • 4 žličke svetle sojine omake
  • sol

Priprava

1.

Zamrznjena zrna soje odtalimo. Riž skuhamo po navodilih z embalaže in mu 3 minute pred koncem kuhanja, dodamo sojo. Odcedimo ga in ohladimo pod mrzlo tekočo vodo.

2.

Medtem na kockice narežemo kumaro, očistimo mlado čebulico in jo narežemo na rezine. Koriander grobo nasekljamo. Čiliju odstranimo semenje in ga drobno nasekljamo.

3.

Pečico segrejemo na 200 °C. Lososova fileja damo v majhen pekač, solimo, dodamo maslo in vino, nepredušno pokrijemo z aluminijasto folijo in pečemo 15 minut. Ko se losos speče, ga ohladimo, mu odstranimo kožo in morebitne kosti in ga z vilicami zdrobimo na koščke.

4.

V riž s sojo nežno vmešamo kumaro, mlado čebulico, koriander in lososa. V drugi skledici zmešamo limetin sok in lupino s čilijem ter sojino omako in mešanico pred postrežbo prelijemo po rižu.

23