Solata z lubenico in feto s hrustljavimi kruhki
Solata z lubenico in feto s hrustljavimi kruhki
Recept je objavljen v reviji Dober tek, julij/avgust 2012
ČAS PRIPRAVE: 15 min (kruhki: 40 minut + vzhajanje)
KOLIČINA: 6 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- ½ lubenice (pribl. 1,5 kg)
- 200 g sira feta
- velika pest črnih oliv
- pest peteršilja
- pest mete
- 1 rdeča čebula
- oljčno olje
- balzamični kis
hrustljavi kruhki
- 250 g polbele moke
- 1 žlica oljčnega olja
- ¼ kocke svežega kvasa (ali ½ vrečke suhega)
- ½ žličke soli
- moka za delovno površino
- 1 beljak za premaz
- mešanica sezamovih, makovih in koromačevih semen
Priprava
Najprej spečemo kruhke. V skledo damo moko, sol, zdrobljen sveži kvas, olje in približno 1,5 dl mlačne vode. Sestavine s kuhalnico zmešamo, da se sprimejo v kepo, nato pa testo na pomokani delovni površini gnetemo tako dolgo, da se ne lepi več in je gladko in prožno. Pustimo ga vzhajati približno eno uro, da podvoji prostornino.
Pečico segrejemo na 220 °C. Vzhajano testo še malo pregnetemo in ga razdelimo na 6 delov. Tri kepe čim bolj tanko razvaljamo in preložimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Premažemo jih z rahlo stepenim beljakom in potresemo s semeni. Kruhke pečemo 15 minut. Medtem razvaljamo in pripravimo za peko preostale 3 kepe. Ko so kruhki hrustljavo pečeni, jih vzamemo iz pečice in spečemo še preostale.
Lubenico olupimo, odstranimo semenje in razrežemo na kose. Peteršilj in meto sesekljamo, feto razrežemo na kocke. Čebulo olupimo in narežemo na kolobarje. Lubenico, feto in olive prenesemo v solatno skledo, jih potresemo s čebulnimi obročki in zelišči ter pokapamo z oljem in balzamičnim kisom. Postrežemo s hrustljavim kruhom, ki ga lomimo z rokami.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.