Solata s fižolom in muškatno hobotnico
Solata s fižolom in muškatno hobotnico
Recept je objavljen v reviji Dober tek, junij 2012
ČAS PRIPRAVE: 30 min
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 400 g kuhanega fižola
- 400 g očiščenih malih muškatnih hobotnic
- 1 strok česna
- 2 šalotki
- 300 g češnjevega paradižnika
- 2 žlici narezanih zelišč (bazilike, peteršilja, majarona in rožmarina)
- 1 žlička naribanega svežega ingverja
- 1 kozarec suhega belega vina
- 1 čili
- 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
- sok 1 limone
- sol
- poper
Priprava
Očiščene muškatne hobotnice kuhamo približno 15 minut v mešanici vina in rahlo osoljene vode (tekočine mora biti le toliko, da so hobotnice pokrite). Ko se hobotnice zmehčajo, jih odcedimo.
Medtem olupimo in nasekljamo šalotko ter stremo neolupljen strok česna. Čili očistimo semen in ga nasekljamo. Na žlici oljčnega olja prepražimo šalotko in česen, dodamo čili in muškatne hobotnice ter vse skupaj pražimo 3 minute. Česen odstranimo.
Češnjev paradižnik razpolovimo in začinimo z oljčnim oljem, narezanimi zelišči, ingverjem, soljo in poprom. V solatni skledi ga zmešamo s fižolom, dodamo limonov sok in premešamo. Solato razdelimo na krožnike, obložimo s hobotnico in okrasimo z lističi sveže bazilike.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.