Sestavine

  • 4 smučevi fileji po 150 g
  • sol
  • poper
  • oljčno olje za peko
  • 50 g prekajene slanine, narezane na trakove
  • 2 drobno narezani šalotki
  • 2 drobno narezana stroka česna

lečna omaka

  • 2 žlici balzamičnega kisa
  • 60 g leče (blanširana v slani vodi)
  • 1 lovorov list
  • 15 žlic telečje jušne osnove
  • 15 žlic ribje jušne osnove
  • 15 žlic sladke smetane
  • 1 žlica hladnega masla
  • ščepec kajenskega popra

okras

  • 1 žlica drobno narezanega peteršilja
  • 2 žlici na kocke narezanega olupljenega paradižnika

Priprava

1.

Ribje fileje rahlo začinimo s soljo in poprom. Na kožni strani jih močno popečemo na oljčnem olju; dodamo narezano slanino, šalotko in česen. Tik preden so ribji fileji pečeni, jih poberemo iz ponve in prihranimo na toplem.

2.

Nato pripravimo lečno omako. Iz ponve odlijemo odvečno olje, sok od pečenja pa zalijemo z balzamičnim kisom ter dodamo lečo in lovorov list. Dodamo še telečjo in ribjo jušno osnovo. Dobro povremo, prilijemo sladko smetano in povremo do ustrezne gostote. Omako povežemo s hladnim maslom in začinimo s kajenskim poprom.

3.

Ribje fileje serviramo s pripravljeno lečno omako. Preden jed ponudimo, jo okrasimo s peteršiljem in paradižnikovimi kockami.

14