Sestavine

  • 1 žlička mehkega masla
  • 100 g posladkane pokovke
  • 4 dl sladke smetane
  • 140 g sladkorja v prahu
  • 100 g rozin
  • kozarček ruma
  • 100 g grobo naribane čokolade
  • 4 beljaki
  • tortni model in model v obliki rože

Priprava

1.

Tortni model rahlo namažemo z maslom. Obod modla v obliki rože prav tako namažemo z maslom in ga postavimo na tortni model. Rožo napolnimo z dvema tretjinama pokovke; z roko potlačimo, postavimo v zamrzovalnik, medtem pa pripravimo kremo. Rozine namočimo v rum.

2.

Sladko smetano rahlo stepemo; počasi dodajamo sladkor v prahu, nato pa smetano čvrsto stepemo. Previdno vmešamo najprej rumove rozine in grobo naribano čokolado, nato pa čvrst sneg, ki smo ga stepli iz štirih beljakov. Vmešamo še preostalo pokovko.

3.

Maso napolnimo v model in potolčemo ob delovno površino, da se masa sprime s pokovko. Sladico postavimo za dobrih 5 ur v zamrzovalnik.

4.

Koničast nož potopimo v vročo vodo in sladoledno rožo izrežemo iz modla. Okrasimo z lističi mete in narežemo na primerne kose.

22