Sestavine

  • 350 g moke
  • 225 g masla
  • ¼ žličke soli
  • 50 g sladkorja v prahu
  • 1 velik rumenjak

Priprava

1.

Moko, maslo, narezano na koščke, in ¼ žličke soli damo v multipraktik in zmešamo, da dobimo mešanico konsistence vlažnih drobtin. Lahko pa to storimo ročno, tako da s prsti zmanemo sestavine v veliki skledi. Prisujemo sladkor in ga na hitro premešamo z »drobtinami«.

2.

Rumenjak razžvrkljamo z 2 žlicama mrzle vode in mešanico pokapamo po testu. Če uporabljamo multipraktik, ga vklapljamo v kratkih presledkih, dokler ne začnejo nastajati večje kepe. Če je testo presuho, dodamo še malo vode – 1 ali 2 žlički naenkrat, vendar skupna količina ne sme preseči 3 žličk.

3.

Testo stresemo na delovno površino in ga na hitro pognetemo v gladko kroglo. Mesimo čim manj, sicer bi postalo pretrdo. Oblikujemo ga v ploščat hlebček, tesno ovijemo s prozorno kuhinjsko folijo in damo v hladilnik vsaj za pol ure. V hladilniku ga lahko pustimo do 2 dni, v zamrzovalniku pa 2 meseca.

Izognimo se razmočeni testeni podlagi pri pitah

  • Pečeno pito, katere podlaga je iz testa, preložimo na kovinski ali emajliran krožnik ali v pločevinasto škatlo.
  • Ko damo pito v pečico, mora biti ta segreta do temperature peke.
  • Po surovi testeni podlagi posujemo nekaj zmletih mandljev ali fino mletega koruznega zdroba, da bodo vpili sok, ki se bo med peko natekel iz sadja.
45