Sladki kostanjevi špageti
Iz rubrike Otroci kuhamo
Sladki kostanjevi špageti
Iz rubrike Otroci kuhamo
Recept je objavljen v reviji Dober tek, november 2012
ČAS PRIPRAVE: 1 ura
KOLIČINA: 2 kozarca
ZAHTEVNOST: Preprosto
STAROST: 4–8 let
Šestletna prvošolka Živa nam je med lupljenjem kostanjev navihano priznala, da je zaljubljena, a fant od nje še beži … morda pa ga bo ujela s sladkimi
kostanjevimi špageti!
Sestavine
- 400 g olupljenega surovega kostanja
- 100 g sladkorja
- 1,5 dl mleka
- 2 vaniljeva sladkorja
- 1 žlica masla po potrebi
- sladka smetana za okras
Priprava
Odraslega prosi, naj ti pomaga olupiti kostanje: z ostrim nožem jih zarežita in jih dajta za 5 minut v zelo vročo pečico, da ovojnica poči in jih bosta laže olupila. Sladkor v ponvi zalij z mlekom in zavri.
Ko mleko s sladkorjem zavre, vanj dodaj olupljene kostanje in jih kuhaj tako dolgo, da mleka skoraj ni več v posodi. Kuhan kostanj naj se ohladi.
Ohlajene kuhane kostanje zmelji z mešalnikom, da dobiš kostanjev pire. Če je masa pregosta in ni dovolj mazava, umešaj še maslo.
Špagete narediš tako, da kostanjev pire pretlačiš s stiskalnico za krompir. Špageti naj padajo kar v kozarec, v katerem jih boš postregla. Na koncu jih lahko okrasiš s stepeno sladko smetano.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.