Sestavine

testo

  • 250 g puste skute
  • 100 g masla
  • 125 g kisle smetane
  • 200 g toasta (brez skorje)
  • 100 g ostre pšenične moke
  • 4 jajca
  • ½ žlice vaniljevega sladkorja
  • malo soli
  • nastrgana lupinica ½ neškropljene limone
  • nastrgana lupinica ½ neškropljene pomaranče

nadev

  • 200 g kuhanega kostanja (ali kostanjevega pireja)
  • 100 g suhih sliv brez koščic
  • 1 žlica ruma
  • 100 g sladkorja v prahu
  • mleti lešniki in sladkor za povaljanje
  • sladkor v prahu za posip

Priprava

1.

Za nadev pretlačimo kostanj. Suhe slive narežemo na drobne kocke in jih pomešamo s pretlačenim kostanjem, sladkorjem v prahu in rumom. Iz te mase naredimo 12 kroglic, ki jih zamrznemo.

2.

Za skutne cmoke narežemo toast na drobne kocke in nanje presejemo moko. Mlačno maslo pomešamo z jajci. Pomokane krušne kocke in jajčno zmes pomešamo z ostalimi sestavinami za cmoke: skuto, kislo smetano, vaniljevim sladkorjem, soljo ter nastrgano lupino limone in pomaranče. Maso pustimo počivati eno uro, da se sestavine dobro prepojijo, nato še enkrat premešamo.

3.

Skutno testo razdelimo na 12 delov. Zamrznjene kostanjeve kroglice vtisnemo v skutno testo in oblikujemo 12 lepih cmokov. Cmoke kuhljamo 10 minut v slani vreli vodi. S penovko jih poberemo iz vode in povaljamo v mešanici lešnikov in sladkorja. Preden skutne cmoke ponudimo, jih potresemo s sladkorjem v prahu.

16