Skutne palačinke s pomarančo in medom
Za hiter posladek in razvajanje
Skutne palačinke s pomarančo in medom
Za hiter posladek in razvajanje
Recept je objavljen v reviji Dober tek, januar 2012
ČAS PRIPRAVE: 20 min
KOLIČINA: za 2 osebi
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 2 pomaranči
- 200 g moke
- 1 žlička pecilnega praška
- 1 razžvrkljano jajce
- 2 dl manj mastnega mleka
- 220 g albuminske skute (rikote)
- 1 žlica sončničnega olja
- 2 žlici medu
- pest pistacij
- sol
Priprava
Pomarančo olupimo tako, da odstranimo tudi vso belo kožo. Olupljeno pomarančo narežemo na kolobarje. V veliko skledo damo moko, pecilni prašek in ščepec soli. V sredini naredimo jamico, vanjo ubijemo jajce in dodamo malo mleka. S kuhalnico vse skupaj dobro zmešamo v gladko testo. Vmešamo preostalo mleko in nato skuto.
V segreto večjo ponev vlijemo olje. Zavrtimo ga po ponvi, da se namasti celotno dno, olje, ki nam ostane, pa zlijemo v nepregorno skodelico. V ponev damo 3 ali 4 žlice testa, tako da dobimo palačinke s premerom okoli 10 cm, ki morajo biti dovolj narazen. Pečemo jih na srednji temperaturi približno 2 minuti, da se na površini pojavijo mehurčki, nato jih z obračalko obrnemo in pečemo še 2 minuti, da postanejo zlato rjave. Pečene shranimo na toplem in medtem spečemo še preostale.
Palačinke razdelimo na dva krožnika, jih obložimo s pomarančnimi rezinami, prelijemo z medom, posujemo z grobo sesekljani pistacijami in še tople postrežemo.
Nasvet
Če nimamo skute, lahko namesto nje v testo vmešamo lupino 1 limone in pest rozin. Pečene palačinke prelijemo z javorovim sirupom in postrežemo.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.