Sestavine

krhko testo

  • 225 g moke
  • 150 g hladnega masla (koščki)
  • 125 g sladkorja v prahu
  • 1 jajce
  • 1 rumenjak
  • 10 g vaniljevega sladkorja
  • ščepec cimeta
  • ščepec soli
  • 30 g naribanih mandljev

skutna masa

  • 125 g masla
  • 10 g vaniljevega sladkorja
  • ščepec soli
  • drobno nastrgana lupinica 1 limone
  • 500 g skute (z 20 % maščobe)
  • 2 rumenjaka
  • 2 beljaka
  • 100 g kristalnega sladkorja
  • 60 g moke
  • 50 g suhih fig (drobno narezane)

obloga

  • 8 svežih fig (olupljene, brez pecljev in razpolovljene)
  • pribl. 3 dl sadnega želeja

Priprava

1.

Sestavine za krhko testo damo v skledo in jih hitro pregnetemo. Testo oblikujemo v kepo, zavijemo v folijo in damo za eno uro v hladilnik.

2.

Po globokem pekaču velikosti 30 x 45 cm porazdelimo naribane mandlje. Testo razvaljamo na pomokani delovni površini približno 2,5 mm debelo, ga položimo na pekač, večkrat prebodemo z vilicami in pečemo v prej ogreti pečici pri 180 °C do svetlo rjave barve. Vzamemo iz pečice in pustimo, da se ohladi.

3.

Medtem pripravimo skutno maso. Maslo, vaniljev sladkor, sol, limonovo lupinico in skuto penasto zmešamo; vmešamo še oba rumenjaka. Beljak stepemo s kristalnim sladkorjem v trd sneg in vanj vmešamo najprej penasto skutno maso, nato pa moko in fige.

4.

Maso enakomerno namažemo na testo in po njej porazdelimo razpolovljene fige. Pečemo v prej ogreti pečici na 180 °C približno 45 minut. Ko se pecivo ohladi, ga tanko prevlečemo s sadnim želejem in narežemo na kvadratne rezine.

15