Skuše po maroško
Skuše po maroško
Recept je objavljen v reviji Dober tek, Oktober 2018
ČAS PRIPRAVE: 40 min + hlajenje
KOLIČINA: za 2 osebi
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Sestavine
- 2 očiščeni celi skuši
- oljčno olje
nadev
- 1 grobo sesekljan strok česna
- 2 žlički koromačevih semen
- ½ žličke mletega ingverja
- ½ žličke mletega cimeta
- ¼ žličke žafrana
- 1 grobo sesekljan rdeč čili (po želji mu odstranimo semena)
- 1 žlica oljčnega olja
chermoula
- 2 stroka česna
- 1 žlička mletega kumina (orientalske kumine)
- ½ žličke mlete paprike
- ščep čilija v prahu
- 2 žlici limonovega soka
- 50 g grobo sesekljanega koriandra
- 3 žlice blagega oljčnega olja
- krhlji limone, ko postrežemo
Priprava
Vse sestavine za nadev damo v možnar in jih stolčemo. Vsako skušo trikrat poševno zarežemo po obeh straneh, nato v zareze natlačimo nadev. Pred peko za 2 uri postavimo na hladno.
Pečico segrejemo na 180 °C. Pripravimo chermoulo: v zmogljiv mešalnik damo olupljen česen, začimbe, limonov sok, koriander in ščep soli; medtem ko mešamo, počasi prilivamo olje.
Skuši po obeh straneh premažemo z malo olja, nato ju položimo v razgreto ponev. Pečemo ju 2 minuti na vsaki strani, nato ju previdno prenesemo v pekač in v pečici pečemo še približno 10 minut, da sta ribi skoz in skoz pečeni. Pokapamo ju z malo chermoule in ponudimo s kuskusom (glej recept spodaj), krhlji limone in preostalo chermoulo.
Chermoula
Chermoula je severnoafriška omaka, ki se uporablja tudi kot marinada. Recepti se od kraja do kraja razlikujejo, naša različica s papriko je maroška.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.