Sirova torta s češnjevimi vrtinci
Ko je češenj v izobilju in se naveličamo zavitkov – tudi v sirovo torto jih lahko vključimo!
Sirova torta s češnjevimi vrtinci
Ko je češenj v izobilju in se naveličamo zavitkov – tudi v sirovo torto jih lahko vključimo!
Recept je objavljen v reviji Dober tek, junij 2015
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 25 min
KOLIČINA: 8 kosov
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Sestavine
piškotna podlaga
- 150 g krhkih piškotov
- 50 g masla
- 1 žlica medu
nadev
- 350 g češenj (od tega 200 g izkoščičenih)
- 225 g sladkorja
- 500 g kremnega sira
- 1 žlica koruznega škroba
- 2 jajci
- 1 žlička vaniljeve arome
- lupina 1 pomaranče
- 2 dl kisle smetane
- maslo za pekač
- sladkor v prahu za posip
Priprava
Pečico segrejemo na 160 °C. Model za torte s premerom 20 cm namastimo in obložimo s papirjem za peko. Piškote v multipraktiku zmeljemo v drobtine. Maslo in med stopimo in ju zmešamo s piškoti, da so enakomerno navlaženi. Mešanico stresemo v pripravljen model in jo poravnamo z zadnjim delom žlice. Pečemo 10 minut, nato ohladimo. Temperaturo v pečici znižamo na 150 °C.
Multipraktik očistimo in vanj damo izkoščičene češnje in 85 g sladkorja. Miksamo, da dobimo gladko maso. Maso zlijemo v majhno kozico in zavremo. Kuhamo 5 do 6 minut in mešamo, da nastane gost sirup. Ohladimo.
Multipraktik spet očistimo in vanj damo kremni sir, koruzni škrob, jajca, preostali sladkor, vaniljino aromo, pomarančno lupino in polovico kisle smetane. Miksamo, da dobimo gladko maso. Polovico mešanice damo v model s piškoti, jo poravnamo z žlico in po njej enakomerno premažemo polovico češnjevega pireja. Pire nato prekrijemo z drugo polovico kremnega nadeva. Mešanico nežno premešamo s tanko paličico, da naredimo češnjeve vrtince. Torto pečemo 45 minut, nato pečico ugasnemo in torto pustimo v pečici še 30 minut.
Preostalo kislo smetano premažemo po nadevu, nato z žlico naložimo preostali češnjev pire na sredino torte. S paličico vlečemo pire skozi kislo smetano proti robu in naredimo zvezdni vzorec. Paličico vsakič obrišemo. S preostalimi češnjami okrasimo rob torte in posipamo s sladkorjem v prahu. Torto hranimo v hladilniku, dokler je ne postrežemo.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.