Rižota z rakci, grahom in limono
Rižota z rakci, grahom in limono
Recept je objavljen v reviji Dober tek, april 2013
ČAS PRIPRAVE: 15 min
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 400 g surovih kozic v lupini
- 2 žlici oljčnega olja
- 2 žlici masla
- 1 rdeč čili
- 1,5 l ribje jušne osnove
- 1 sesekljana čebula
- 300 g riža za rižoto
- majhen kozarček vina
- 200 g graha
- lupina in sok 1 limone
- sol
- poper
Priprava
Rakce olupimo, glave in lupine prihranimo. Čiliju odstranimo semena in ga polovico drobno sesekljamo, polovico pa narežemo na trakove. V veliki kozici segrejemo žlico olja in na njem pražimo glave in lupine rakov skupaj s trakovi čilija, da se dobro prepražijo in spremenijo barvo. Zalijemo jih z ribjo osnovo in zavremo, nato zmanjšamo temperaturo in juho še nekaj časa kuhljamo, nato jo precedimo in pustimo na toplem.
Medtem v veliki ponvi na srednjem ognju segrejemo žlico masla in žlico olja in 8 do 10 minut nežno pražimo čebulo, da postekleni. Dodamo riž, dobro premešamo in ga kakšno minuto pražimo s čebulo.
Riž zalijemo z vinom in počakamo, da vino izhlapi, nato dodamo zajemalko vroče juhe in ob stalnem mešanju in dodajanju juhe kuhljamo riž približno 20 do 25 minut. Pet minut, preden je riž kuhan, dodamo rakove repke in grah ter kuhamo še toliko, da rakci spremenijo barvo. Vmešamo nasekljan čili, limonov sok in preostalo maslo ter jed pustimo počivati nekaj minut. Rižoto na krožnikih okrasimo z rezanci limonove lupine in postrežemo.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.