Sestavine

  • 1 žlica oljčnega olja
  • 2 rdeči čebuli
  • 2 rdeči papriki
  • 2 žlici rožmarinovih iglic
  • 140 g riža za rižoto (arborio)
  • 1,5 dl belega vina
  • 8,5 dl manj slane zelenjavne jušne osnove
  • 400 g vloženih artičokinih srčkov
  • 2 žlici naribanega parmezana
  • 2 žlici praženih pinjol

Priprava

1.

Čebulo olupimo in narežemo na lističe. Papriki operemo, očistimo semen in narežemo na večje kose. Artičokine srčke odcedimo in razpolovimo. V veliki ponvi ali voku segrejemo olje. Na njem 6 do 7 minut pražimo čebulo, da porjavi in se zmehča, dodamo papriko in rožmarin ter kuhamo 5 minut. Dodamo še riž in dobro premešamo.

2.

Primešamo vino in tretjino juhe. Zavremo, nato ogenj zmanjšamo in jed kuhljamo tako dolgo, da riž posrka skoraj vso tekočino. Rižoto večkrat premešamo.

3.

Jedi spet dodamo tretjino juhe in kuhljamo, da riž posrka skoraj vso tekočino. Nato prilijemo še preostalo juho skupaj z artičokami in rižoto skuhamo do konca; kuhana je, ko je riž mehak, vendar čvrst na ugriz.

4.

Jed solimo, vmešamo še parmezan in polovico pinjol. Rižoto razdelimo na krožnike, posujemo s preostalimi pinjolami in postrežemo.

Nasvet

Rižoto lahko naredimo s šunko. Izpustimo rožmarin in rižoto skuhamo po zgoraj navedenih navodilih. Ko je riž kuhan, vmešamo 8,5 dag na kocke narezane puste šunke in majhen šopek sesekljane bazilike. Prelijemo še s kapljico balzamičnega kisa in postrežemo.

18