Sestavine

  • 2 velika paradižnika
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 50 g riža za rižoto
  • 2 sesekljani mladi čebuli
  • 1 sesekljana majhna bučka
  • 50 g šampinjonov, narezanih na rezine
  • 2,5 dl zelenjavne jušne osnove
  • po ščepec suhega timijana in origana
  • 6 svežih listov bazilike
  • 1 žlica naribanega parmezana
  • sol
  • poper
  • rukola za okras

Priprava

1.

Paradižnikom odrežemo vrhove in jih prihranimo za pokrov. Z žlico paradižnike izdolbemo in pri tem pazimo, da jih ne predremo. Odstranimo le sredinski trdi del, izdolbeno maso sesekljamo in semena prihranimo.

2.

V kozici segrejemo olje in nežno, na nizki temperaturi 2 minuti pražimo riž. Dodamo čebulo, bučko in gobe ter nežno pražimo še 2 minuti. Zalijemo z jušno osnovo, dodamo suha zelišča, sesekljano paradižnikovo notranjost skupaj s semeni in kuhljamo 15 do 20 minut, da se riž skuha. Pogosto premešamo in dodamo še nekaj jušne osnove ali vode, če je treba. Solimo in popramo. Ogenj ugasnemo in v riž vmešamo natrgane liste bazilike in parmezan.

3.

Pečico segrejemo na 170 °C. Paradižnika položimo v pekač in napolnimo z rižem, pokrijemo z odrezanimi vrhovi paradižnika in pečemo 10 do 15 minut, da se paradižnik zmehča. Počakamo 5 minut, da se jed malo ohladi, nato jo okrasimo z nekaj listi rukole.

18