Rižota s penino in botargo
Rižota s penino in botargo
Recept je objavljen v reviji Dober tek, december 2015
ČAS PRIPRAVE: 35 min
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 1 čebula
- 280 g riža za rižote
- 5 žlic oljčnega olja
- 1 dl penine
- 6 dl zelenjavne jušne osnove
- 30 g masla
- 250 g botarge*
- 3 vejice kopra
- sol
- poper
Priprava
Čebulo olupimo in nasekljamo. V kozici segrejemo 3 žlice oljčnega olja in na njem zarumenimo čebulo. Dodamo riž in ga med mešanjem stekleno popražimo.
V kozico prilijemo penino in zavremo. Mešamo, da riž popije vso tekočino, nato dodamo toliko jušne osnove, da je riž pokrit, in kuhamo 15 do 18 minut. Medtem postopoma prilivamo preostalo jušno osnovo in neprestano mešamo. Solimo, popramo in na koncu v rižoto vmešamo maslo. Rižoto odstavimo in pustimo stati 5 minut.
Koper operemo, go osušimo in nasekljamo. Dvesto gramov botarge narežemo na rezine in jih razdelimo po rižoti, preostalo pa naribamo po vrhu. Rižoto okrasimo s koprom in postrežemo.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.