Rižota s pečeno bučo
Kremasta rižota za hladne dni
Rižota s pečeno bučo
Kremasta rižota za hladne dni
Recept je objavljen v reviji Dober tek, oktober 2011
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 15 min
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 1 kg bučnega mesa
- 1 žlica oljčnega olja
- pest bučnih semen
- 1 čebula
- 1 strok česna
- 25 g masla
- 300 g riža za rižoto
- 1,5 dl belega vina
- 1,2 l vroče zelenjavne jušne osnove
- sol
- poper
- 100 g sira (npr. nanoškega) za posip
- majhen šopek drobnjaka
Priprava
Bučno meso narežemo na kocke. Čebulo olupimo in nasekljamo. Česen prav tako olupimo in stremo. Drobnjak operemo in narežemo. Pečico segrejemo na 200 °C. V pekač damo bučne kocke skupaj z oljem in pečemo 15 do 20 minut, da se buča zmehča in postane zlato rjava. 4 ali 5 minut pred koncem peke buči dodamo še bučna semena, ki smo jih prej zmešali z malo soli. Nato polovico bučnega mesa zmečkamo, polovico pa shranimo v pečici na nizki temperaturi.
Medtem v primerno veliki ponvi posteklenimo čebulo in česen. Dodamo riž in še tega pražimo kakšno minuto ali dve. Dodamo vino in dušimo, da vino izpari. Nato prilijemo še zajemalko jušne osnove in spet dušimo in mešamo, dokler riž ne posrka vse tekočine. To delamo tako dolgo, da porabimo vso jušno osnovo oziroma da riž postane mehak in kremast. Takrat vmešamo zmečkano bučno meso in po želji začinimo še s soljo in poprom. Jed razdelimo na krožnike, potresemo s prihranjenimi bučnimi kockami in semeni, naribanim sirom in drobnjakom ter postrežemo.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.