Sestavine

  • 250 g ješprenja
  • 1 majhna čebula
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 2 korenčka
  • 1 peteršiljeva korenina (150 g)
  • košček pora (150 g)
  • 1 steblo stebelne zelene
  • 2 stroka česna
  • 200 g krompirja
  • 400 g kuhanega fižola (lahko iz pločevinke)
  • 1,5 l zelenjavne jušne osnove ali vode
  • 1 zelena paprika
  • sol
  • poper

Priprava

1.

Ješprenj v cedilu dobro splaknemo pod tekočo vodo. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Korenček in peteršiljevo korenino ostrgamo in narežemo na kolobarčke. Česen olupimo in nasekljamo. Por in stebelno zeleno narežemo na rezine.

2.

V dovolj veliki kozici segrejemo olje in posteklenimo čebulo. Dodamo korenček, peteršiljevo korenino, por in stebelno zeleno. Zelenjavo prepražimo, na koncu pa dodamo česen, premešamo, in ko zadiši dodamo ješprenj in dolijemo 1,5 l vroče zelenjavne jušne osnove ali vode. Zavremo, solimo in popramo ter pokrito kuhamo približno pol ure.

3.

Medtem olupimo krompir, ga narežemo na majhne kocke in posebej skuhamo. Papriko razpolovimo, ji odstranimo semena in narežemo na kocke. Dodamo jo ričetu, ko je že skoraj kuhan, saj paprika le tako ostane hrustljava. Takrat dodamo tudi kuhana krompir in fižol, nato vse dobro prevremo. Pred postrežbo ričet potresemo s sesekljanim peteršiljem.

Nasvet

Če ričeta ne bomo pojedli takoj, je v jed treba dodati več tekočine, saj se ričet, ko nekaj časa stoji, precej zgosti. Tistim, ki si ričeta ne morejo predstavljati kot brezmesne jedi, predlagamo, da na rob vsakega krožnika priložijo rezino hrustljavo popečene slanine. Vsak si lahko v svojem krožniku ričet tudi dodatno začini z žličko vinskega kisa.

66