Redkvični cekinčki z zeleno omako
Redkvični cekinčki z zeleno omako
Recept je objavljen v reviji Dober tek, junij 2017
ČAS PRIPRAVE: 30 min
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- pribl. 400 g rdečih redkvic (po možnosti z nekaj listja)
- sol
zelena omaka (salsa verde)
- 2 slana fileja sardonov (inčunov) v olju (odcejena)
- velika pest peteršiljevih lističev
- majhna pest metinih lističev
- 1 žlica kaper
- 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja in še malo za po vrhu
- 1 žlička dijonske gorčice
- 1 žlica rdečega vinskega kisa
Priprava
Vse sestavine za zeleno omako damo v majhen sekljalnik (ali pa uporabimo palični mešalnik) in jih zmeljemo, da dobimo lepo živo zeleno omako, ter dodamo še brizg olja.
Redkvice očistimo in prihranimo nekaj lepih mladih lističev ter jih položimo v ledeno mrzlo vodo. Redkvice z mandolino narežemo v kot dih tanke rezinice (pazimo na prste!) ali pa to naredimo z nožem.
Rezinice redkvic približno v krogu naložimo na 4 ohlajene krožnike. Redkvične listke odcedimo in jih posujemo okrog redkvic. Redkvice pokapljamo s pikicami zelene omake, listke pa z malo oljčnega olja. Nazadnje posolimo in ponudimo.
Redkvice za vitalnost
Redkvice imajo malo kalorij, zato pa veliko vlaknin in kalija, ki pomaga uravnavati krvni tlak. Ker sodijo med križnice, so tudi dober vir glukozinolatov, ki delujejo proti raku. Redkvičnih listov nikar ne zavrzimo, saj sta v njih kalcij in veliko vitamina C.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.