Razprt piščanec na žaru
Slasten piščanec bo še boljši, če ga marinirate čez noč.
Razprt piščanec na žaru
Slasten piščanec bo še boljši, če ga marinirate čez noč.
Recept je objavljen v reviji Dober tek, junij 2014
ČAS PRIPRAVE: 50 min
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 1 cel piščanec, težak pribl. 1,5 kg
- 4 rdeči čiliji
- 3 stroki česna
- 2 žlički sladke mlete paprike
- 2 žlici rdečega vinskega kisa
- 2 žlici nasekljanega peteršilja
- 2 žlici oljčnega olja
- sol
- poper
- limonovi krhlji, ko postrežemo
Priprava
Piščanca očistimo, operemo in posušimo. Razpremo ga (glej postopek) in naredimo nekaj zarez v bedrni sklep.
Čilije sesekljamo (če nismo ljubitelji zelo pekoče hrane, odstranimo semena), česen olupimo in stremo. V sekljalnik ali terilnik damo čili, strt česen in ščep soli ter vse sesekljamo v pasto. Dodamo papriko, kis, peteršilj in oljčno olje. Sestavine dobro zmešamo in z zmesjo premažemo piščanca. Pustimo, da se marinira vsaj eno uro, lahko pa tudi čez noč.
Pripravimo žar. Ko plamen ugasne, piščanca položimo na rešetko s kožo navzdol in ga pečemo 15 do 20 minut, da se lepo zapeče. Obrnemo ga in pečemo z druge strani 5 do 15 minut. Če je pečen, preverimo tako, da ga v najdebelejšem delu prebodemo, in če priteče prozorna tekočina, je pečen. Postrežemo ga z limonovimi krhlji in različnimi solatami.
Nasvet
Razprtega piščanca lahko spečemo tudi v pečici. Položimo ga na pekač in ga pečemo 35 do 40 minut pri 200 °C. Nato ga še 5 do 10 minut pečemo pod grelnikom za žar, da se lepo hrustljavo zapeče.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.