Sestavine

  • 1 cel piščanec, težak pribl. 1,5 kg
  • 4 rdeči čiliji
  • 3 stroki česna
  • 2 žlički sladke mlete paprike
  • 2 žlici rdečega vinskega kisa
  • 2 žlici nasekljanega peteršilja
  • 2 žlici oljčnega olja
  • sol
  • poper
  • limonovi krhlji, ko postrežemo

Priprava

1.

Piščanca očistimo, operemo in posušimo. Razpremo ga (glej postopek) in naredimo nekaj zarez v bedrni sklep.

2.

Čilije sesekljamo (če nismo ljubitelji zelo pekoče hrane, odstranimo semena), česen olupimo in stremo. V sekljalnik ali terilnik damo čili, strt česen in ščep soli ter vse sesekljamo v pasto. Dodamo papriko, kis, peteršilj in oljčno olje. Sestavine dobro zmešamo in z zmesjo premažemo piščanca. Pustimo, da se marinira vsaj eno uro, lahko pa tudi čez noč.

3.

Pripravimo žar. Ko plamen ugasne, piščanca položimo na rešetko s kožo navzdol in ga pečemo 15 do 20 minut, da se lepo zapeče. Obrnemo ga in pečemo z druge strani 5 do 15 minut. Če je pečen, preverimo tako, da ga v najdebelejšem delu prebodemo, in če priteče prozorna tekočina, je pečen. Postrežemo ga z limonovimi krhlji in različnimi solatami.

Nasvet

Razprtega piščanca lahko spečemo tudi v pečici. Položimo ga na pekač in ga pečemo 35 do 40 minut pri 200 °C. Nato ga še 5 do 10 minut pečemo pod grelnikom za žar, da se lepo hrustljavo zapeče.

23