Ratatuj
Ratatuj
Recept je objavljen v reviji Dober tek, julij/avgust 2017
ČAS PRIPRAVE: 22 min
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 2 srednje veliki čebuli
- 450 g paradižnika
- 1 vejica timijana
- 1 vejica rožmarina
- 1 lovorov list
- 125 g oljčnega olja
- 4 stroki česna
- 2 rdeči papriki
- 1 velik jajčevec
- 3 srednje velike bučke
- 1,5 žličke zdrobljenih koriandrovih
- semen
- sol in poper
- sesekljani listi koriandra in peteršilja za posip
- oljčno olje za pokapanje
Priprava
Najprej pripravimo paradižnikovo omako. Čebulo in česen olupimo in sesekljamo. Paradižnik potopimo v vrelo vodo, ga olupimo, razrežemo na četrtine in izločimo semena. Grobo ga sesekljamo. Rožmarin, timijan in lovorov list s kuhinjsko vrvico povežemo v šopek.
V globoki kozici segrejemo 2 žlici olja in na nizki temperaturi pražimo čebulo 12 do 15 minut, da se zmehča, vendar ne spremeni barve, nato dodamo česen in še malo popražimo. Občasno premešamo. Dodamo paradižnik in zeliščni šopek ter nepokrito kuhljamo 20 do 25 minut. Občasno premešamo, medtem pa pripravimo drugo zelenjavo.
Papriki očistimo in narežemo na 2,5- centimetrske kose. Tudi bučke in jajčevec narežemo na enako velike kose.
Podobni recepti
Losos na zelenjavnem raguju ratatuj
Dušena poletna zelenjava z ocvrtim jajcem in smaragdno omako
V ponvi segrejemo tretjino preostalega olja in na najvišji temperaturi pražimo papriko 5 minut, da se zmehča in začne rjaveti, nato jo preložimo v skledo. V ponev dodamo naslednjo tretjino olja in 5 minut tako kot papriko pražimo jajčevec. (Ne dodajajte olja, tudi če se vam zdi, da bi ga bilo dobro doliti; nujno je le še na – prej mešati jajčevce, ker že na začetku vpijejo olje.) Preložimo jih k paprikam in v ponev vlijemo preostalo olje, na katerem 5 minut pražimo bučke, da se zlato obarvajo. Pogosto jih premešamo.
Vso zelenjavo vmešamo v paradižnikovo omako, dodamo zdrobljen koriander, pokrijemo in dušimo 15 minut, da se vsa zelenjava zmehča, vendar ne sme razpasti. Solimo, popramo in odstranimo zeliščni šopek. Pred postrežbo vmešamo še nasekljan koriander in peteršilj, pokapljamo z oljčnim oljem in postrežemo s hrustljavim kruhom.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.