Sestavine

  • pribl. 300 g kakovostnega dobro uležanega rostbifa debeline 3 cm
  • 2,5 dl olja za mariniranje
  • 1 strok česna
  • 1 vejica rožmarina
  • sol
  • poper

krompirjev narastek

  • 1 debelejši krompir
  • 1 žlička masla
  • 1 žlica drobno narezane čebule
  • 1 žlica kisle smetane
  • sol
  • poper
  • 1 žlička drobno naribanega parmezana
  • 2 žlički čemaževega masla, ko postrežemo

Priprava

1.

Zrezek mariniramo 24 ur v zaprti posodi v olju, ki smo mu dodali olupljen in stisnjen strok česa ter vejico rožmarina.

2.

Prilogo pripravimo tako, da surov krompir olupimo in ga narežemo na zelo tanke rezine. Kovinski obroč znotraj namažemo z maslom. Preostale sestavine za krompirjev narastek damo v skledo, začinimo in dobro zmešamo v gosto zmes. V obroč nadevamo najprej plast krompirjevih rezin, nato pa izmenično pripravljeno zmes in rezine krompirja, dokler ne porabimo vseh sestavin. Narastek pečemo v ponvi ali na pekaču v prej segreti pečici pri 180 °C približno 15 minut; nato ga na toplem prihranimo.

3.

Z mariniranega zrezka dobro odcedimo olje ter ga na obeh straneh v vroči ponvi močno popečemo (2 minuti) in prav tako na obeh straneh začinimo s soljo in poprom. Nato meso v prej ogreti pečici srednje močno spečemo; pečemo približno 25 minut pri 100 °C. Zrezek vzamemo iz pečice in nekaj časa pustimo počivati.

4.

Medtem postavimo pečen narastek približno za 5 minut v pečico, ki smo jo segreli na 200 °C. Zrezek postrežemo s čemaževim maslom in gratiniranim krompirjevim narastkom.

22