Rabska torta
Poslastica z Raba v značilni obliki polža
Rabska torta
Poslastica z Raba v značilni obliki polža
Recept je objavljen v reviji Dober tek, september 2022
ČAS PRIPRAVE: 2 uri 30 min
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Rabska torta je najbolj znana sladica hrvaškega otoka Rab. Za to tradicionalno sladico si kar nekaj stoletij niso upali zapisati recepta, da jim ga ne bi ukradli, zato se je med rabskimi gospodinjami prenašal zgolj ustno.
Sestavine
testo
- 260 g moke
- 2 zavitka vaniljevega sladkorja
- ščepec soli
- 2 jajci
- 40 g stopljenega masla
- 2 žlici mleka
nadev
- 400 g olupljenih mandljev
- 400 g sladkorja
- 40 ml maraskina (lahko tudi amaretto ali pomarančni liker)
- 2 jajci
- 1 žlica naribane pomarančne lupinice
- 1 žlica naribane limonove lupinice
okras in posip
- 6–8 olupljenih mandljev
- malo maraskina
- sladkor v prahu
Priprava
Moko, vaniljev sladkor in ščepec soli damo v skledo in premešamo. Dodamo jajci, maslo in mleko ter zamesimo gladko testo. Zavijemo ga v prozorno kuhinjsko folijo in postavimo v hladilnik, kjer naj 1 uro počiva.
Medtem zmeljemo mandlje, jim dodamo sladkor, liker, jajci ter pomarančno in limonovo lupinico. Vse zmešamo z roko, da se sestavine povežejo.
Spočito testo razdelimo na 2 dela. Na pomokani delovni podlagi polovico testa malo pomokamo in tanko razvaljamo (kot za rezance). S širokim čopičem z njega odstranimo moko in ga prenesemo na pekač, obložen s papirjem za peko. Z rezalnim koleščkom zarišemo krivuljo v obliki velikega polža z razmakom širine 5 cm med vzporednimi črtami krivulje. Na rezu krivulje testo nežno raztegnemo, da med trakovi nastane razmak širine 1,5 cm.
Na testo razporedimo nadev, tako da ga najprej s prsti oblikujemo v svaljke, ki jih polagamo na testeno podlago (polža). Nato nadev s parom vilic poravnamo, pri tem pa mora na podlagi ostati 1 cm čistega roba, na katerega bomo lepili okrasni trak iz testa. Pečico segrejemo na 120 °C (ali 100 °C z ventilacijo).
Preostalo testo spet tanko razvaljamo (kot za rezance) in ga z rezalnim
koleščkom razrežemo na trakove, široke 2 cm. Okrasne trakove s prsti valovito
nabiramo in pritiskamo oziroma lepimo na rob testa. Začnemo na sredini polža.
Torto na začetku in koncu okrasimo s celimi mandlji, nato jo damo v pečico in
pečemo približno 40 minut.
Pečeno torto poškropimo z maraskinom ali drugim likerjem. Pustimo jo, da se ohladi, nato jo potresemo s sladkorjem v prahu. Narežemo jo na ploščice, široke 3 cm, in postrežemo kot drobno slaščico.
Galerija
Opomba
Prvi zapis recepta za rabsko torto še danes hranijo rabske sestre benediktinke, ki naj bi sladico ustvarile za papeža Aleksandra III. ob njegovem obisku leta 1177. Vanjo so dale vse dobrote, ki jih ponuja Rab, in jo zvile v obliko polža, ki spominja na ukrivljeno škofovsko palico. Sladici so v starem delu mesta Rab posvetili Hišo rabske torte, v kateri lahko obiščete muzej o skrivnostni zgodovini in pripravi torte ter jo okusite v prijetnem vzdušju zeliščnega vrta.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.