Puhasto zapečene sirove testenine s šunko
Puhasto zapečene sirove testenine s šunko
Recept je objavljen v reviji Dober tek, marec 2016
KOLIČINA: za 8 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 25 g masla
- 1 žlica oljčnega olja
- 200 g šalotke
- 2 stroka česna
- 500 g kratkih cevastih testenin (npr. rigatoni)
- 2 žlici moke
- 0,5 l polnomastnega mleka
- 150 g naribanega grojerja* ali drugega topljivega sira
- 4 jajca (rumenjake in beljake ločimo)
- 1 žlica dijonske gorčice
- 1 žlička naribanega muškatnega oreška
- 180 g ostankov velikonočne šunke, natrganih na kose
- 100 g zrelega čedarja*
- sol
- poper
solata
- 1 žlica dijonske gorčice
- 3 žlice jabolčnega kisa
- 1 dl sončničnega olja
- 1 žlica narezanega drobnjaka
- 1 žlica nasekljanega pehtrana
- 1 glava mehke solate
- 1 manjša glava hrustljave solate
Priprava
V veliki kozici stopimo polovico masla skupaj z oljčnim oljem, nato dodamo na kockice nasekljano šalotko. Pražimo jo, da se zmehča in zlato obarva, nato vmešamo strt česen in vse skupaj pretresemo v veliko skledo.
Testenine vsujemo v lonec z veliko količino vrele osoljene vode in jih kuhamo 2 minuti manj, kot je navedeno na zavitku. Pečico segrejemo na 200 °C.
Medtem pripravimo omako. Kozico, v kateri smo pražili šalotko, spet pristavimo in dodamo preostalo maslo, nato pa še moko. Dobro premešamo, nato postopoma prilivamo mleko, ob tem pa ves čas mešamo, da nastane gladka bleščeča bela omaka brez grudic. Dodamo popraženo šalotko in česen ter tretjino grojerja. Kozico odstavimo in vmešamo rumenjake, gorčico in muškatni orešček, solimo in popramo.
Kuhane testenine odcedimo in jih damo v veliko nepregorno posodo. Primešamo koščke šunke in na koščke narezan čedar. Beljake stepemo v čvrst sneg in ga eno žlico vmešamo v sirovo omako v kozici. Zdaj nežno vmešamo še preostali sneg, tako da ohranimo čim več zračnih mehurčkov. Omako prelijemo čez testenine, pri čemer pazimo, da zapolnimo vse luknje, in ji pomagamo, da steče do dna posode – vendar ne mešamo preveč. Posujemo s preostalim grojerjem in pečemo 15 do 20 minut, da se sir na vrhu stopi in zlato obarva.
Medtem pripravimo solatni preliv. Gorčico in jabolčni kis zmešamo v veliki skledi, nato postopoma vtepemo sončnično olje, da nastane emulzija. Solimo in primešamo zelišča. Solatne liste natrgamo in jih pomešamo z večino preliva, malo pa ga ponudimo zraven v omačnici. Solato ponudimo skupaj s testeninskim narastkom.
Opomba
Groyer je švicarski trdi sir, ki se lepo topi in se pogosto uporablja za pečene jedi. Ima značilen, a ne premočan okus, zato ne preglasi drugih sestavin.
Čedar pa je britanski sir, prav tako topljiv, a izrazitejšega, ostrejšega okusa.
Oba sira sta na prodaj v bolje založenih supermarketih, a ju lahko nadomestimo tudi z drugimi topljivimi siri.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.