Preprost jabolčni zavitek z datlji
Nedeljska sladica
Preprost jabolčni zavitek z datlji
Nedeljska sladica
Recept je objavljen v reviji Dober tek, oktober 2012
ČAS PRIPRAVE: 40 min + zamrzovanje
KOLIČINA: za 4–6 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 1 žlica moke
- 350 g listnatega testa
- 2 jabolki
- 8 datljev brez koščic
- 25 g sladkorja
- ½ žličke cimeta
- 1 žlica limonovega soka
- sol
- moka za delovno površino
- 1 razžvrkljano jajce za premaz
- sladkorni preliv ali vaniljeva omaka (po želji)
Priprava
Pečico segrejemo na 200 °C. Pekač postavimo v pečico. Delovno površino rahlo pomokamo in listnato testo razvaljamo v pravokotnik, velik 25 x 30 cm. Jabolka olupimo, jim odstranimo peščišča in jih narežemo na drobne kocke. Drobno nasekljamo tudi datlje in jih zmešamo z jabolki, žlico moke, sladkorjem, cimetom, limonovim sokom in ščepcem soli.
Z nadevom premažemo polovico testa tako, da pustimo 1 cm roba testa praznega. Robove premažemo z jajcem, nato pa prazno polovico testa preganemo čez nadevano. Robove dobro stisnemo. Po vrhu nekajkrat plitvo zarežemo z nožem in premažemo s preostalim jajcem.
Zavitek damo za 10 minut v zamrzovalnik, da se malo učvrsti, nato ga previdno položimo na vroč pekač in pečemo 20 minut. Pečenega po želji prelijemo s sladkornim prelivom in postrežemo s sladoledom ali vaniljevo omako.
Nasvet
Datlje lahko zamenjano s sušenimi brusnicami, limonov sok pa s pomarančnim in lupino polovice limone.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.