Sestavine

  • 600 g češenj
  • 1 dl rdečega vina
  • 1 dl penine
  • 75 g svetlo rjavega sladkorja
  • 1 cimetova palčka
  • 1 vejica timijana
  • 2 vaniljeva stroka

karamelizirani mandlji

  • 50 g svetlo rjavega sladkorja
  • 75 g popraženih blanširanih mandljev

stepeni maskarpone

  • 1 dl sladke smetane
  • 100 g maskarponeja
  • 2 žlici sladkorja v prahu

Priprava

1.

Češnje izkoščičimo in razpolovimo. Vaniljeva stroka razpremo in postrgamo semena. Pripravimo tekočino za poširanje: vino, penino, cimetovo palčko, timijanovo vejico, razprta vaniljeva stroka in semena damo v veliko kozico. Segrejemo do nežnega vrenja, nato v tekočino vsujemo češnje. Kuhljamo 3  minute, nato odstavimo in pustimo, da se ohladijo. (To lahko naredimo do 2 dni vnaprej in shranimo v hladilnik.)

2.

Za karamelizirane mandlje sladkor stresemo v kozico in dodamo 0,25 dl vode. Nežno segrevamo brez mešanja, dokler se sladkor ne stopi, nato kuhamo še toliko, da nastane zlat karamel. V kozico dodamo mandlje, zmešamo, da so enakomerno obdani s karamelom, nato jih pretresemo na pekač, obložen s papirjem za peko, in pustimo, da se ohladijo. Ko se karamel strdi, ga nalomimo na koščke.

3.

Medtem ko se češnje in mandlji ohlajajo, v skledi stepemo smetano, maskarpone in sladkor, da nastanejo čvrsti vršički, in postavimo na stran. Ko so češnje ohlajene, odstranimo vaniljeva stroka, cimetovo palčko in timijanovo vejico, nato jih naložimo v desertne skledice. Vsako porcijo obložimo z veliko porcijo maskarponeja in nekaj karameliziranimi mandlji.

4