Poširan goveji file z zelenjavo in hrenovo omako
Govedina, ki kliče po še in še
Poširan goveji file z zelenjavo in hrenovo omako
Govedina, ki kliče po še in še
Recept je objavljen v reviji Dober tek, marec 2014
ČAS PRIPRAVE: 40 min
KOLIČINA: za 4–5 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 600 g govejega fileja
- 1 l goveje juhe
- kos pora
- kos zelene
- 2 korenčka
- 1 čebula
- 1 lovorov list
- 2 vejici peteršilja
- 2 vejici timijana
- sol
- poper
hrenova omaka
- 3 žlice naribanega hrena
- 1 žlica belega vinskega kisa
- 1,5 dl kisle smetane
- tabasko
- sol
- poper
- kuhinjska vrvica
Priprava
Korenček in zeleno olupimo ter narežemo na tanke trakove. Tudi svetli del pora narežemo na trakove. Čebulo narežemo na tanke rezine. Goveji file trdno povežemo s kuhinjsko vrvico, da meso pri kuhanju ohrani obliko. Zelišča operemo in osušimo.
V velikem loncu segrejemo govejo juho in jo začinimo s soljo in poprom. Dodamo zelišča in zavremo. Nato dodamo meso, ki naj bo z juho prekrito, in pokrito kuhljamo 10 minut. Dodamo zelenjavo in kuhljamo nadaljnjih 10 minut. Lonec odstavimo s kuhalnika; meso naj počiva 5 minut. Meso mora biti znotraj rožnate barve.
Za hrenovo omako zmešamo v skledi kislo smetano s hrenom, kisom, tabaskom, soljo in poprom. Poširan file vzamemo iz lonca, odstranimo vrvico in meso narežemo na centimeter debele rezine. Na topel pladenj serviramo zelenjavo z malo juhe in rezine govejega fileja. Kot prilogo ponudimo hrenovo omako.
Opomba
Več o poširanju: Soparjenje in poširanje
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.