Sestavine

  • 600 g govejega fileja
  • 1 l goveje juhe
  • kos pora
  • kos zelene
  • 2 korenčka
  • 1 čebula
  • 1 lovorov list
  • 2 vejici peteršilja
  • 2 vejici timijana
  • sol
  • poper

hrenova omaka

  • 3 žlice naribanega hrena
  • 1 žlica belega vinskega kisa
  • 1,5 dl kisle smetane
  • tabasko
  • sol
  • poper
  • kuhinjska vrvica

Priprava

1.

Korenček in zeleno olupimo ter narežemo na tanke trakove. Tudi svetli del pora narežemo na trakove. Čebulo narežemo na tanke rezine. Goveji file trdno povežemo s kuhinjsko vrvico, da meso pri kuhanju ohrani obliko. Zelišča operemo in osušimo.

2.

V velikem loncu segrejemo govejo juho in jo začinimo s soljo in poprom. Dodamo zelišča in zavremo. Nato dodamo meso, ki naj bo z juho prekrito, in pokrito kuhljamo 10 minut. Dodamo zelenjavo in kuhljamo nadaljnjih 10 minut. Lonec odstavimo s kuhalnika; meso naj počiva 5 minut. Meso mora biti znotraj rožnate barve.

3.

Za hrenovo omako zmešamo v skledi kislo smetano s hrenom, kisom, tabaskom, soljo in poprom. Poširan file vzamemo iz lonca, odstranimo vrvico in meso narežemo na centimeter debele rezine. Na topel pladenj serviramo zelenjavo z malo juhe in rezine govejega fileja. Kot prilogo ponudimo hrenovo omako.

Opomba

Več o poširanju: Soparjenje in poširanje

14