Popečena govedina s solato iz pire in muškatne buče
Popečena govedina s solato iz pire in muškatne buče
Recept je objavljen v reviji Dober tek, november 2015
ČAS PRIPRAVE: 50 min
KOLIČINA: za 8 oseb
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Sestavine
- 1 manjša muškatna buča
- 2 debela pastinaka
- 2 rdeči čebuli
- 2 debela neolupljena stroka česna
- 2 goveja zrezka (rostbif, skupaj pribl. 450 g)
- 100 g lešnikov
- 10 žajbljevih listov
- 200 g kuhane in ohlajene pire
- 70 g rukole
- sol in poper
preliv
- 4 žlice balzamičnega kisa
- 1 žlica dijonske gorčice
- 1 žlica medu
- 4 žlice ekstra deviškega oljčnega olja ali repičnega olja
- sol in poper
Priprava
Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo). Bučo olupimo, ji odstranimo semena in jo narežemo na koščke. Pastinak olupimo in ga narežemo na kolobarčke, čebulo narežemo na polmesece, česen pustimo neolupljen. Bučo, pastinak in čebulo damo v velik pekač, vse pokapamo z žlico olja, solimo in popramo ter dobro premešamo. Dodamo česen, ki ga prav tako naoljimo, in zelenjavo pečemo 40 minut ali tako dolgo, da se zmehča in začne po robovih rjaveti. Medtem ko se zelenjava peče, vzamemo steaka iz hladilnika in ju pustimo, da se segrejeta na sobno temperaturo.
Lešnike rahlo popražimo v suhi ponvi. Pretresemo jih na krožnik, ponev pa obrišemo s papirnato brisačko. V ponvi segrejemo preostale 3 žlice olja, dodamo žajbljeve liste in jih pražimo 1 do 2 minuti, da se hrustljavo zapečejo. Žajbelj preložimo k lešnikom, olje pa pustimo v ponvi.
Steaka začinimo po okusu in ju na vsaki strani pečemo 2 do 3 minute za manj pečena (odvisno od debeline) ali dlje, če želimo bolj pečena. Nato ju položimo na drug krožnik, ohlapno pokrijemo z aluminijasto folijo in pustimo, da nekaj minut počivata.
Ko je zelenjava pečena, jo vzamemo iz pečice in odstranimo česen. Mehak česen iztisnemo iz lupine v skledo in lupino zavržemo. Pretlačimo ga z vilicami, mu dodamo sestavine za preliv in dobro premešamo.
Piro in večino lešnikov damo v pekač z zelenjavo. Dodamo nadrobljene žajbljeve liste in polovico rukole. Pokapamo s polovico preliva in vse premešamo. Meso narežemo na rezine in sokove, ki so se izcedili, polijemo po piri in zelenjavi. Solato razporedimo na velik servirni krožnik in nanjo položimo rezine mesa. Dodamo preostale lešnike in rukolo ter posujemo s črnim poprom. Preostali preliv ponudimo ob strani.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.