Pomarančni kolač s koriandrom in sladkornim prelivom
Pomarančni kolač s koriandrom in sladkornim prelivom
Recept je objavljen v reviji Dober tek, januar 2017
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 40 min + ohlajanje
KOLIČINA: 10–12 kosov
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 1 velika bio pomaranča
- 175 g svetlo rjavega sladkorja
- 2 žlici koriandrovih semen
- 50 g instantne polente
- 175 g zmehčanega masla
- 150 g moke
- 1⁄2 žličke sode bikarbone
- 1 žlička pecilnega praška
- 3 jajca
Okras
- 1 bio pomaranča
- 50 g svetlo rjavega sladkorja
- 100 g sladkorja v prahu
Priprava
Neolupljeno pomarančo položimo v kozico, prilijemo toliko vode, da jo prekrije, zavremo in pustimo narahlo vreti kako uro oziroma tako dolgo, da sadež zlahka prebodemo z nožem.
Odlijemo vodo, počakamo, da se pomaranča ohladi, in jo razrežemo na četrtine, te pa še na pol, tako da dobimo 8 kosov, iz katerih odstranimo pečke. V majhno kozico nalijemo 1 dl vode ter dodamo 75 g sladkorja in kose pomaranče. Počasi segrevamo, da se sladkor raztopi, nato zvišamo temperaturo in pustimo narahlo vreti 10 minut. Počakamo, da se pomaranča malce ohladi, in jo spiriramo s paličnim mešalnikom. Koriandrova semena stremo v možnarju ali zmeljemo v mlinčku za začimbe. Skupaj s polento jih dodamo toplemu pomarančnemu pireju. Premešamo, da nastane enakomerna zmes, in pustimo, da se ohladi.
Pečico segrejemo na 190 °C. Dno in obod tortnega modla s premerom 22 cm in ločljivim obodom namažemo z maslom in obložimo s papirjem za peko. V veliki skledi z električnim mešalnikom zmešamo zmehčano maslo, moko, sodo bikarbono, pecilni prašek in preostalih 100 g sladkorja z ohlajeno pomarančno mešanico. Testo z žlico naložimo v pripravljen model in pečemo 35 do 45 minut oziroma dokler ni prožno na dotik – zobotrebec, ki ga zabodemo v sredino, mora biti čist, ko ga izvlečemo. Kolač mora biti svetle barve in malce odstopiti od oboda. Prestavimo ga na žično mrežico in ga pustimo, da se ohladi.
Medtem pripravimo okras. Z lupilnikom za zelenjavo v daljših trakovih olupimo s pomaranče polovico lupine. Trakove zelo tanko narežemo. V majhno kozico vlijemo 1 dl vode, dodamo sladkor in pristavimo na kuhalnik. Počasi segrevamo, da se sladkor raztopi, nato dodamo narezano lupino. Zavremo in pri blagi temperaturi kuhljamo 8 do 10 minut, da se rezančki pomarančne lupine zmehčajo. S penovko jih poberemo iz vode in položimo na pladenj, obložen s papirjem za peko.
Ko se kolač ohladi, presejemo sladkor v prahu v manjšo skledico. Pomarančo ožmemo in prilijemo k sladkorju dovolj soka, da ob mešanju dobimo tekoč preliv. Z njim pokapamo kolač, po vrhu pa ga okrasimo še s trakovi pomarančne lupine.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.