Polpete iz hobotnice
Polpete iz hobotnice
Recept je objavljen v reviji Dober tek, maj 2017
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 20 min
KOLIČINA: za 2 osebi
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 1 majhna hobotnica (pribl. 500 g)
- 1 steblo zelene
- 1 korenček
- 1 čebula
- 50 g sredice starega kruha
- malo mleka
- 1 strok česna
- 1 žlica nasekljanega peteršilja
- 4 žlice naribanega ovčjega sira
- 1 majhno jajce
- ščep soli
- drobtine po potrebi
- olje za cvrenje
Priprava
V lonec nalijemo hladno vodo in vanjo dodamo korenček, steblo zelene in čebulo. Pristavimo na ogenj, in ko voda zavre, primemo očiščeno hobotnico za glavo in lovke do polovice potopimo v vodo. Ko se lovke zavihajo, hobotnico dvignemo in počakamo, da voda spet zavre, nato jo potopimo do konca lovk. Ponovno jo dvignemo, in ko voda zavre, jo spustimo v lonec ter kuhamo približno 45 minut.
Kruh namočimo v mleko. Ko je hobotnica kuhana, jo narežemo na majhne koščke, da dobimo mehko maso. V skledo damo jajce in sir ter dobro zmešamo, dodamo hobotnico, ožet kruh, nasekljan česen, peteršilj ter ščep soli in popra, nato pa primešamo še toliko drobtin, da dobimo čvrsto maso.
V ponvi segrejemo olje za cvrenje. Iz mase oblikujemo polpete in jih povaljamo v drobtinah. Po vseh straneh jih zlato ocvremo v olju.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.