Polnjeni ohrovtovi listi z rižem in kostanjem
Domiselna vegetarijanska jed
Polnjeni ohrovtovi listi z rižem in kostanjem
Domiselna vegetarijanska jed
Recept je objavljen v reviji Dober tek, november 2013
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 45 min
KOLIČINA: za 3 osebe kot glavna jed ali za 6 oseb kot priloga
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 6 večjih listov ohrovta
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 drobno nasekljana čebula
- 2 žlički drobno nasekljanega rožmarina
- 1 nasekljano steblo zelene
- 150 g mešanice riža basmati in divjega riža
- 150 g kuhanega kostanja
- 50 g svežih ali zamrznjenih brusnic
- 3 dl zelenjavne jušne osnove
- 1 žlica balzamičnega kisa
- 1 žlička medu
- sol
- poper
Priprava
Pečico segrejemo na 180 °C. Ohrovtovim listom odstranimo trša listna rebra. Večji lonec slane vode zavremo, nato pa v njej minuto ali dve liste blanširamo, da rahlo ovenijo. Odcedimo jih in splaknemo pod tekočo hladno vodo. Spet jih dobro odcedimo in osušimo na kuhinjskih brisačkah.
V ponvi segrejemo olje in na njem 5 minut pražimo čebulo, da rahlo porjavi. Dodamo rožmarin in zeleno ter pražimo še 8 minut. Vmešamo riž, ga pražimo kakšno minuto, da postekleni, nato ponev odstavimo z ognja ter priložimo grobo narezan kostanj in brusnice. Začinimo še s soljo in poprom.
Na vsak list damo malo nadeva, nato pa list na straneh preganemo in zavijemo. Nadevane liste razporedimo drugega poleg drugega v naoljen nepregoren pekač tako, da je zavihana stran lista na dnu posode. Jušno osnovo, kis in med zmešamo in vse skupaj prelijemo po ohrovtu. Pekač tesno pokrijemo z aluminijasto folijo in dušimo 1 uro. Nato folijo odstranimo in dušimo še 15 minut.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.