Poletni mošnjički s feto in zelišči
Poletni mošnjički s feto in zelišči
Recept je objavljen v reviji Dober tek, junij 2017
ČAS PRIPRAVE: 40 min
KOLIČINA: za 8 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- velik šop vodne kreše
- dobra pest bazilike
- dobra pest mete
- 4 mlade čebulice
- 2 veliki jajci
- sveže nariban muškatni orešek
- sol in poper
- 100 g sira feta
- 85 g artičokinih srčkov, vloženih v olje
- 50 g masla
- 300 g tankega vlečenega testa
- 2 žlici sveže naribanega parmezana
- paradižnikova solata za prilogo (po želji)
Priprava
Pečico segrejemo na 200 °C. Kreši odstranimo trda stebla in jo nasekljamo. Baziliko, meto in mlado čebulico grobo nasekljamo. Vse skupaj damo v multipraktik in nekaj sekund meljemo, nato dodamo jajci, muškatni orešek, sol in poper ter spet pomeljemo – a pazimo, da ni predrobno sesekljano. Mešanico stresemo v skledo in vmešamo na kockice narezano feto ter odcejene in na koščke narezane artičoke.
Stopimo maslo. Liste vlečenega testa narežemo na kvadrate s stranico 12 do 13 cm. Po 4 kvadrate zložimo drugega na drugega in vsakega premažemo z maslom, zlagamo pa jih tako, da jih zamikamo, tako da ob robu nastane oblika zvezde. Dobiti moramo 8 kupčkov testa. (Nekaj testa bo ostalo, a ga lahko zavijemo in prihranimo za drug recept.)
Vsak kupček testa potlačimo v vdolbine modla za mafine in nadevamo z mešanico fete in zelišč. Testo na vrhu zapognemo, da zapremo nadev, in robove stisnemo. Po vrhu mošnjičke premažemo s preostalim maslom in posujemo s parmezanom. Pečemo 25 minut, da se testo zlato in hrustljavo zapeče. Pustimo, da se mošnjički nekaj minut ohlajajo, nato jih vzamemo iz modla in prestavimo na kuhinjsko mrežico, kjer naj se do konca ohladijo. Potem jih zložimo v plastične posode in odnesemo na piknik, kjer po želji zraven ponudimo paradižnikovo solato.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.