Poletna poročna torta
Poletna poročna torta
Recept je objavljen v reviji Dober tek, junij 2018
ČAS PRIPRAVE: 5 ur 10 min + 5 ur, da se prepoji (čas peke: 1 ura za spodnjo plast, 50 minut do 1 ura za srednjo plast, 30 minut za zgornjo plast)
KOLIČINA: za pribl. 65 oseb
ZAHTEVNOST: Zahtevno
Sestavine
limonov biskvit
- 1,375 kg zmehčanega masla (kupimo 6 x 250 g zavitkov)
- 1,375 kg svetlo rjavega sladkorja
- 21 velikih jajc
- 2 žlici vaniljeve arome
- 1,375 kg moke
- 2 ½ zavitka pecilnega praška
- 210 g mletih mandljev
- nastrgana lupina 21 velikih limon
- 10 žlic limonovega soka
- maslo za model
- sol
limonov sirup z meto
- 600 g svetlo rjavega sladkorja
- 7 dl limonovega soka
- šopek sveže mete
nadev
- 2 kg maskarponeja
- 650 g kakovostne limonove jajčne kreme (ali 500 g limonove marmelade)
okras
- 1 kg malin
- sladkor v prahu za posip
- pribl. 1,2 kg mešanih gozdnih sadežev in češenj (na primer jagod, češenj, borovnic, robidnic in rdečega ribeza)
- nekaj metinih listov
- različni neškropljeni cvetovi (glej nasvet)
potrebujemo tudi
- globok tortni model s premerom 30 cm
- globok tortni model s premerom 20 cm
- globok tortni model s premerom 10 cm
- bombažno nit za rezanje biskvita
- tanka podstavka za torto s premerom 20 cm in 10 cm
- lopatko za torto (ni nujno, a pride zelo prav)
- pribl. 20 plastičnih slamic
- 2 veliki kuhinjski mrežici
- velik pladenj ali podstavek za torto
- plastične epruvetke za cvetlice ali aluminijasto folijo
Priprava
Najprej spečemo limonov biskvit
Pečico segrejemo na 170 °C. Za spodnjo plast premažemo z maslom tortni model s premerom 30 cm in ga po dnu ter obodu obložimo z dvojno plastjo papirja za peko.
Z električnim mešalnikom stepemo 400 g masla, 1 žličko soli in 400 g svetlo rjavega sladkorja v kremasto zmes. V vrčku razžvrkljamo 6 jajc s ½ žlice vaniljeve arome in jih postopoma dodamo mešanici masla in sladkorja; jajca dodajamo postopoma in jih vsakič dobro vmešamo v testo, preden jih dodamo še več. Nato nanj presejemo 400 g moke, zmešane s 3 žličkami pecilnega praška, dodamo 160 g mletih mandljev in lupino 6 limon. Rahlo vmešamo 3 žlice limonovega soka.
Testo postrgamo v pripravljen tortni model in z lopatico poravnamo površino. Postavimo ga na sredino pečice in pečemo 1 uro. Nič hudega, če je vrh nekoliko bolj zapečen, saj bo ta plast na dnu torte. Biskvit je pečen, ko je površina prožna na otip oziroma ko zobotrebec, ki ga zabodemo v sredino, ostane čist, ko ga izvlečemo. Tedaj biskvit vzamemo iz pečice in ga v modlu pustimo počivati pol ure, nato pa ga preložimo na veliko kuhinjsko mrežico oziroma dve majhni, postavljeni druga ob drugo.
Za srednjo plast na enak način obložimo tortni model s premerom 20 cm. Testo naredimo enako kot za spodnjo plast, le da tokrat uporabimo 4 jajca in po 250 g sladkorja, moke in masla, 2 žlički pecilnega praška in ½ žličke soli. Dodamo nastrgano lupino 4 limon, 40 g mletih mandljev, žličko vaniljeve arome in 1 ½ žlice limonovega soka. Pečemo 50 minut in stopnjo pečenosti preizkusimo kot pri prvi plasti.
Za zgornjo plast uporabimo tortni model s premerom 10 cm in naredimo testo enako kot za prvi dve plasti, vendar tokrat uporabimo 1 jajce, po 75 g sladkorja, moke in masla, ščepec soli, ½ žličke pecilnega praška, 10 g mletih mandljev, lupino 1 limone, žličko vaniljeve arome in ½ žličke limonovega soka. Pečemo pol ure.
Ponovimo korake 1 do 4, da dobimo 2 spodnji plasti, 2 srednji plasti in 1 zgornjo plast. Pustimo, da se biskviti popolnoma ohladijo. Nato jih lahko ovijemo v dvojno plast prozorne kuhinjske folije in jih hranimo na hladnem mestu do 4 dni oziroma zamrznemo za največ 1 mesec. Ko jih želimo odmrzniti, jih čez noč pustimo na sobni temperaturi.
Pripravimo sirup
Metine liste osmukamo z vejic. V kozico damo sladkor in limonov sok ter pustimo, da mešanica na zmerni temperaturi rahlo vre približno 10 minut. Občasno premešamo, da se sladkor raztopi. Nato kozico odstavimo z ognja, vmešamo metine liste in sirup postavimo na stran za največ 5 ur, da se ohladi in se arome razvijejo. Potem ga precedimo v vrč ali skledo, pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in postavimo v hladilnik, dokler ga ne bomo uporabili. Sirup lahko pripravimo 1 teden vnaprej.
Pripravimo kremo z maskarponejem
Maskarpone damo v veliko skledo in ga stepemo z električnim mešalnikom, da se nekoliko zmehča. Prilijemo 3 dl ohlajenega limonovega sirupa z meto in dobro premešamo (preostali sirup shranimo za sestavljanje torte). Kremo damo v hladilnik, dokler je ne bomo uporabili; 20 minut pred tem jo postavimo na sobno temperaturo, da se zmehča. Lahko jo pripravimo 1 dan vnaprej.
Sestavimo torto
Vsako od spodnjih in srednjih plasti razpolovimo, zgornjo plast pa razrežemo na 4 plasti (glej nasvet). Pri prestavljanju posameznih plasti biskvita si pomagamo z lopatko za torto ali veliko desko za rezanje. Eno od največjih plasti zvrnemo na servirni krožnik ali pladenj za torto, tako da je zgornji del testa obrnjen navzdol. Biskvit pokapamo z malo sirupa, ki smo ga prihranili, in namažemo z nekaj maskarponejeve kreme z limono, pri čemer si pomagamo z majhno lopatko za glajenje ali nožem. Pokapamo z nekaj limonove kreme (ali marmelade) in potresemo z malinami (slika A). Nato pokrijemo z drugo polovico biskvita, tako da je spodnji del testa obrnjen navzgor, pri čemer pazimo, da sta zobotrebca poravnana (glej nasvet, kako prerežemo biskvit; slika B). Postopek ponovimo še z drugim biskvitom s premerom 30 cm, ki ga prav tako obložimo s sirupom, maskarponejem, limonovo kremo in malinami.
V biskvit zabodemo 6 slamic v obliki kroga s premerom, ki ni večji od 20 cm. Te slamice bodo podpirale srednjo plast (slika C). Če štrlijo iz testa, jih odrežemo, tako da so poravnane z vrhnjo stranjo (slika Č). Biskvite s premerom 20 cm sestavimo na enak način kot prej, vendar med spodnjo in srednjo plast položimo tanek podstavek za torto. Tudi v srednjo plast zabodemo slamice, ki bodo podpirale zgornjo plast (sliki D in E). Nazadnje na enak način sestavimo zgornjo plast (sliki F in G). Preostali maskarpone namažemo po vrhu in plasti rahlo posujemo s sladkorjem v prahu. Okrasimo z mešanim jagodičevjem, vejicami mete in cvetovi (glej nasvet).
Nasvet
Kako prerežemo biskvitne oblate
To je uporabna tehnika za rezanje velikih mehkih biskvitov, manjše in čvrstejše lahko prerežemo z nazobčanim nožem. Z ostrim nožem zarežemo krog in krog oblata. V obod biskvita drugega nad drugim zabodemo dva zobotrebca (ali več, če bomo biskvit razrezali v več plasti; slika E) – tako bomo plasti potem lahko spet pravilno sestavili. Okrog oblata ovijemo močno šiviljsko nit in jo namestimo v zarezo, ki smo jo naredili z nožem. Nit prekrižamo in konca potegnemo v nasprotnih smereh.
Sestavljanje je najpomembnejše
To torto sestavimo isti dan, kot jo bomo postregli, za kar si vzemimo veliko časa.
Cvetlična stebla
Še pred okraševanjem torte moramo vsa cvetlična stebla dati v plastično epruvetko za cvetlice ali jih zaviti v aluminijasto folijo, saj je veliko lepih rož, na primer anemona, strupenih. Vedno pazimo tudi na prižgane svečke.
Limonova jajčna krema
Nastrgano lupino in sok 5 limon ter 250 g sladkorja in 125 g masla damo v nepregorno skledo in jo namestimo nad kozico z vodo, ki narahlo vre. Občasno pomešamo, dokler se maslo ne stopi. Nato z majhno metlico ali vilicami vmešamo 5 razžvrkljanih jajc. Vse skupaj na kuhalniku nežno mešamo kakih 10 do 15 minut, dokler se ne zgosti v kremo. Kuhano kremo pretlačimo skozi cedilo v čist lonček, da odstranimo koščke limonove lupine, nato jo nalijemo v sterilizirane kozarčke. V hladilniku se ohrani 2 tedna. (Količina: za 650 g kreme)
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.