Sestavine

  • 350 g moke
  • 25 g masla
  • 140 g sladkorja v prahu
  • 100 g mletih mandljev
  • lupina 1 pomaranče
  • malo pomarančnega soka
  • 1 večje jajce
  • 750 g mešanice izkoščičenih češenj, borovnic, črnega in rdečega ribeza ter robidnic
  • 2 žlici škroba
  • 2 žlici sladkorja v prahu za sadje
  • sladkor za posip

Priprava

1.

Moko, na kocke narezano maslo, sladkor, mandlje in pomarančno lupino damo v posodo kuhinjskega robota in zmeljemo v drobtine. Rumenjak ločimo od beljaka in ga zmešamo z žlico mrzle vode, mešanico dodamo k drobtinam in spet vključimo strojček, da se drobtine povežejo z rumenjakom in dobimo krhko testo.

2.

Razdelimo ga na pol, zavijemo v plastično kuhinjsko folijo in damo za pol ure na hladno.

3.

Pečico segrejemo na 190 °C. Model za pito premera 20 cm obložimo z razvaljano polovico testa, ga prekrijemo s papirjem za peko, posujemo s fižolom za slepo peko in vse skupaj pečemo 30 minut. Nato fižol in papir odstranimo. Jagodičevje očistimo, če je potrebno, češnje razpolovimo in vse skupaj zmešamo s škrobom, malo pomarančnega soka in 2 žlicama sladkorja v prahu. Sadno mešanico razporedimo po pečeni testeni osnovi.

4.

Preostalo testo razvaljamo na tako velikost, da ga malo visi čez rob. Beljak narahlo stepemo in z njim premažemo rob testa. Testo položimo na sadje, kar ga visi čez rob, odstranimo, rob pa utrdimo z vilicami. Z okroglim modelčkom za piškote premera 2 cm ali z gladkim nastavkom za dresirno vrečko iz testa izrežemo nekaj luknjic, da so na testu videti kot pike. Premažemo s preostalim beljakom in posujemo s sladkorjem. Pečemo 30 minut, da testo dobi zlato rjavo barvo in da sok od sadja brbota skozi luknjice.

5.

Pito rahlo ohladimo, nato jo še toplo postrežemo z žlico smetane ali sladoledom.

29