Sestavine

sauce vierge

  • 1 dl ekstra deviškega oljčnega olja
  • 2 stroka česna
  • 1 žlička koriandrovih semen
  • 500 g zrelega paradižnika
  • sol
  • poper
  • 3 žlice rdečega vinskega kisa
  • majhna pest bazilike
  • majhna pest koriandra
  • majhna pest peteršilja

pokrovače

  • 12 velikih pokrovač
  • malo oljčnega olja

Priprava

1.

Za omako v kozici zelo nežno segrejemo olje, na zelo tanke rezinice narezan česen in koriandrova semena ter odstavimo. V vsak paradižnik na dnu zarežemo križec in jih v veliki skledi prelijemo z vrelo vodo, pustimo 30 sekund, nato krop odlijemo in paradižnik ohladimo v mrzli vodi. Paradižnik olupimo, razpolovimo in iztisnemo semena, meso pa grobo nasekljamo. Damo ga v skledo, solimo in popramo. Primešamo kis, odišavljeno olje in drobno sesekljana zelišča ter počakamo vsaj 20 minut, da se okusi prepojijo.

2.

Za pokrovače močno segrejemo ponev. Pokrovače povaljamo v olju in jih spečemo (1 minuto na vsaki strani), da karamelizirajo. Omako razdelimo na krožnike in nanjo položimo po 3 pokrovače. Sauce vierge je francoska oziroma mediteranska različica paradižnikove salse. Če je kaj ostane, jo lahko uporabimo kot omako za testenine.

3