Pokrovače po beneško
Pokrovače po beneško
Recept je objavljen v reviji Dober tek, oktober 2017
ČAS PRIPRAVE: 45 min
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Sestavine
- 12 velikih svežih pokrovač, ločenih od lupin
- 4 konkavne lupine pokrovač (za postrežbo)
- 3 rezine dan starega kruha
- 6 žlic ekstra deviškega oljčnega olja
- velika pest sesekljanega peteršilja
- 1 strok česna
- limonov sok
- sol
- poper
- krhlji limone, ko postrežemo
Priprava
Pokrovače oplaknemo s hladno vodo in jih osušimo s kuhinjskim papirjem. S škarjami odrežemo korale čim bliže belemu mesu in jih prihranimo. Školjčne lupine temeljito zdrgnemo, operemo in osušimo.
Kruhu odstranimo skorjo in jo zavržemo. Sredico nalomimo na majhne koščke in jih v multipraktiku zmeljemo v fine drobtine. Stresemo jih v veliko teflonsko ponev in na zmerni temperaturi popražimo, medtem občasno pomešamo. Ko se enakomerno rjavo obarvajo, jih odstavimo.
Ponev obrišemo s kuhinjskim papirjem, da ostranimo drobtine, in vanjo kanemo oljčno olje. Ko je vroče, dodamo pokrovače (brez koral) in jih na zmerni temperaturi pečemo 3 minute na vsaki strani, nato dodamo korale, drobno sesekljan česen in peteršilj ter pražimo še minuto. Če smo sami izluščili pokrovače in prihranili njihov sladki sok, ga precedimo skozi muslin, da se znebimo peska, in ga dodamo v ponev ter prevremo pri visoki temperaturi. Po okusu solimo in popramo, dodamo limonov sok in dobro premešamo.
V vsako školjčno lupino naložimo po 3 pokrovače s koralami in malo soka od pečenja, nato posujemo s suhimi popraženimi drobtinami. Ponudimo s krhlji limone.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.