Pokrita pita z bučo in žajbljem
Pokrita pita z bučo in žajbljem
Recept je objavljen v reviji Dober tek, december 2014
ČAS PRIPRAVE: 50 min
KOLIČINA: za 1 osebo
ZAHTEVNOST: Preprosto
Preprosta in praktična jed, ki jo lahko pripravimo vnaprej – pomnožimo količine, naredimo poljubno število pit in še nepečene zamrznimo.
Sestavine
- ¼ od 500 g zavitka listnatega testa
- moka za pomokanje
- 1 žlička zrnate gorčice
- 4 žlice sira maskarpone
- 1 žlica krušnih drobtin, svežih ali suhih
- 6 žajbljevih listov in še nekaj za okras
- 1 strok česna
- zgornja polovica maslene buče (250 g)
- 1 jajce
- sol
- poper
Priprava
Pečico segrejemo na 200 °C. Testo razpolovimo, vendar naj bo ena polovica malce večja. Manjšo polovico na pomokani delovni površini razvaljamo v krog s premerom 15 cm. Testo premažemo z gorčico, vendar pustimo 2 cm širok prazen rob. Maskarpone, drobtine, nasekljan žajbelj in nariban česen dobro zmešamo in obilno začinimo.
Bučo narežemo na tanke okrogle rezine. Nekaj rezin položimo na gorčico, tako da se prekrivajo. Premažemo jih z nekaj maskarponejeve kreme. Postopek ponavljamo, vendar z bučami vsakič naredimo malo manjši krog. Končamo s plastjo buče. Naredili smo manjšo kupolo.
Razvaljamo še preostalo testo in z njim pokrijemo kupolo. Nežno pritiskamo po testu, da iztisnemo čim več zraka. S prsti stisnemo robove. Na tej točki lahko pito pokrijemo in jo čez noč shranimo v hladilniku ali pa jo zamrznemo za največ en mesec. Preden nadaljujemo, jo moramo odtaliti. Pito premažemo s stepenim jajcem in na vrhu naredimo majhno luknjico za paro. V testo narahlo vrežemo vzorce. Nekaj žajbljevih listov pomočimo v preostalo jajce in z njimi okrasimo pito. Pito damo na nizek pekač in jo pečemo 35 do 40 minut, da lesena palčka, ki jo potisnemo skozi luknjico za paro, brez težav prebode zelenjavo.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.