Sestavine

  • 2 žlici koromačevih semen
  • 1 žlička zrn črnega popra
  • šopek timijana (samo listki)
  • 3 stroki česna
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 1,5–2 kg svinjske potrebušine brez kosti, kožo zarežemo
  • 2 limoni
  • sol

Priprava

1.

Koromačeva semena in poprova zrna nekaj minut pražimo v suhi ponvi, nato jih skupaj z malo grobe soli, timijanovimi lističi in česnom v možnarju stremo v pasto. Primešamo 2 žlici oljčnega olja, z marinado premažemo meso, ga pokrijemo, damo na hladno in pustimo, da se marinira vsaj nekaj ur, lahko tudi čez noč.

2.

Pred peko kožo natremo z obilico soli in premažemo z žlico oljčnega olja. Položimo jo na rešetko v pekaču in pri 200 °C pečemo 30 minut. Nato po koži stisnemo 2 limoni, temperaturo znižamo na 180 °C in pečemo še 2 uri. Potem temperaturo povišamo na 220 °C in pečemo še približno pol ure, da se koža hrustljavo zapeče in popoka. Na toplem naj pečenka počiva 20 minut, nato jo narežemo in postrežemo z dušenim rdečim zeljem in krompirjem, kuhanim v mleku.

43