Sestavine

  • 1,2 kg pljučne pečenke
  • 6 rezin pancete ali slanine
  • sol in poper
  • olje in kanček masla

marinada

  • 2 skodelici rdečega vina
  • 2 šalotki
  • 1 steblo zelene
  • 1 korenček
  • 2 stroka česna
  • 2 lovorova lista
  • 2 vejici svežega ali 1 žlička suhega timijana
  • 1⁄4 skodelice oljčnega olja
  • 2 žlički brinovih jagod ali 1 žlica gina
  • kuhinjska vrvica
  • pekač za mariniranje

Priprava

1.

Za marinado šalotki olupimo, očistimo in drobno sesekljamo. Zeleno operemo, očistimo in prav tako drobno nasekljamo. Korenček operemo, ostrgamo in naribamo. Česen olupimo in stremo. V primerno veliko posodo damo vino in primešamo šalotko, zeleno, korenček, česen, lovorova lista ter timijan.

2.

Meso narežemo na 6 steakov, okoli njih ovijemo slanino in pričvrstimo z vrvico. Damo jih v pekač, rahlo namažemo z oljem, prelijemo marinado in posujemo z brinovimi jagodami. Meso pokrito mariniramo v hladilniku 2 do 4 ure. Vmes fileje večkrat obrnemo.

3.

Nato pripravimo žar in ga namažemo z oljem. Meso vzamemo iz marinade, ga dobro osušimo, vsako stran fileja začinimo s soljo in poprom ter pečemo 4 do 6 minut na vsaki strani. Rob, ovit s slanino, pečemo 2 do 3 minute, da slanina postane hrustljava. Pečene fileje namažemo z maslom in shranimo na toplem.

3