Pletena potica za polna lica: naša različica zimske klasike
Ko se združijo tradicija, sezonski okusi in eksperimentiranje z obliko, nastane sladica, ki očara oči in brbončice.
Pletena potica za polna lica: naša različica zimske klasike
Ko se združijo tradicija, sezonski okusi in eksperimentiranje z obliko, nastane sladica, ki očara oči in brbončice.
Recept je objavljen v reviji
ZAHTEVNOST: Preprosto
Prepletena kostanjeva potica z jabolki je spoj bogatih okusov jeseni – sladkobe kostanja, svežine jabolk, topline začimb in vabljive arome ruma. Njena največja posebnost pa ni le okus, ampak tudi videz: razigran vzorec testa in nadeva to jed preobrazi iz klasične potice v pravo malo umetnino.
Ta potica je idealna za posebne priložnosti, praznike ali trenutke, ko želite svoje najbližje razveseliti z domačo sladico, ki izžareva toplino in trud. Primerna je tudi za bolj skeptične sladokusce, ki se s klasično potico ne razumejo najbolje. Priprava terja nekaj potrpljenja in pridne roke, a se ves trud naposled bogato obrestuje. Še lažje in bolj veselo pa bo, če za delo poprime cela družinica.
Pozor – za uspešno pripravo te slaščice je pomembna uporaba kakovostnega kvasa in kislega testa, ki poskrbita za vzhajanje, strukturo in okus. Dobra izbira so izdelki Fala, s katerimi bo potica okusna, ravno prav rahla in pripravljena, da navduši male in velike gurmane.
Sledi recept, ki bo vaš dom razveselil z dobro poznanim vonjem in manj poznano obliko.
Sestavine
Testo
- 1 kocka svežega ali dve vrečki suhega kvasa Fala
- 1 vrečko kislega testa Fala
- 800 g bele moke
- 240 g mleka
- 180 g jogurta
- 90 g sladke smetane
- 70 g sladkorja
- 70 g svinjske masti ali 120 g masla
- 4 rumenjaki
- 2 mali žlički soli
Nadev
- 850 g mletega kostanja (lahko kupljen, pakiran)
- 600 g jabolk
- 250 g rozin
- 130 g sladkorja
- 100 g piškotnih drobtin
- 20 g masla
- 1 žlica lešnikovega namaza
- 1 beljak
- 1 bio limona (sok in lupinica)
- začimbe: cimet, klinčki, ingver
- rum za rozine
- 1 jajce za premaz
Priprava
Olupljena jabolka dušimo na maslu, da se zmehčajo in izhlapi čim več vode.
Primešamo mleti ali pretlačen kostanj in vse ostale sestavine (brez rozin), da dobimo enotno zmes. Pustimo vsaj eno uro, da se sestavine dobro prepojijo in povežejo. Rozine namočimo v mešanici ruma in vode.
V posodo odmerimo sol in dodamo moko. Kvas Fala raztopimo v mleku in ga prilijemo k moki, ki smo ji pred tem primešali kislo testo Fala ter damo ostale sestavine brez maščobe.
Zamesimo kvašeno testo; najprej mešamo počasi in med mešanjem postopno dodajamo mast ali maslo. Na koncu mešamo deset minut na najvišji hitrosti, da postane testo gladko. Zatem posodo pokrijemo s folijo in pustimo testo na toplem vzhajati. Vzhajano testo stresemo na pult, pregnetemo in pustimo nekaj minut počivati.
Spočito testo razvaljamo na pravokotnik, premažemo z nadevom, razporedimo rozine ter zvijemo v zvitek. Zvitek po dolžini prerežemo na pol in oba dela med seboj prepletemo. Pri prepletanju pazimo, da je prerezani del vedno na vrhu, da se lepo vidi vzorec testa in nadeva. Prepleten zvitek položimo v pomaščen model za potico, pokrijemo in pustimo vzhajati.
Vzhajano prepleteno potico premažemo z jajcem in prestavimo v vročo pečico.
Prepleteno potico pečemo 50 minut na 190 °C, da se lepo obarva, po potrebi jo pokrijemo s folijo.
Pečeno prepleteno potico pustimo v modelu, da se ohladi. Postrežemo jo tako, da je prepleteni del na vrhu in je ne obračamo, kot je navada pri potici.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.