Pita s pečeno poletno zelenjavo in kozjim sirom
Ta pita je odlična ideja za takrat, ko želite porabiti domačo zelenjavo
Pita s pečeno poletno zelenjavo in kozjim sirom
Ta pita je odlična ideja za takrat, ko želite porabiti domačo zelenjavo
Recept je objavljen v reviji Dober tek, September 2019
ČAS PRIPRAVE: 2 uri 30 min
KOLIČINA: za 6 oseb
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Sestavine
testo
- 300 g moke
- 150 g hladnega masla
- malo hladne vode, približno 8 žlic
- malo soli
nadev
- 1 srednje velik jajčevec
- 1 srednje velika bučka
- 1 rumena paprika
- 1 rdeča čebula
- 3 veliki stroki česna
- 3 žlice oljčnega olja
- 250 g češnjevih paradižnikov
- 3 dl sladke smetane
- 3 jajca
- ½ majhnega šopka bazilike
- 150 g čvrstega kozjega sira
- sol in poper
- pest popraženih pinjol po želji
Priprava
Pripravimo testo. Maslo narežemo na kocke in ga damo skupaj z moko in malo soli v skledo. S konicami prstov ga hitro vgnetemo v moko, da dobimo zračno drobtinasto maso. Po žlicah dodamo hladno vodo in zgnetemo gladko testo. Oblikujemo ga v kroglo, zavijemo v folijo in damo za kakšno uro v hladilnik. (Testo lahko pripravimo tudi vnaprej in ga v hladilniku hranimo do 2 dni).
Pečico segrejemo na 200 °C. Jajčevec narežemo na 2,5 cm velike kose, bučko na debelejše rezine, papriki odstranimo semena in jo narežemo na trakove. Čebulo olupimo in narežemo na debele krhlje, česen pustimo neolupljen. Vso zelenjavo, razen češnjevcev, damo v velik pekač, solimo, dolijemo olje, premešamo in postavimo v pečico. Pečemo 20 minut, nato dodamo češnjevce, premešamo in pečemo še 15 do 20 minut oziroma tako dolgo, da je vsa zelenjava mehka in začne karamelizirati.
Medtem na rahlo pomokani delovni površini razvaljamo testo v krog, ki je za 5 cm večji od modla (model naj ima 28 cm premera in stranice višine 4 cm). Testo prenesemo v model in ga postavimo v hladilnik za 30 minut.
Pečeno zelenjavo vzamemo iz pečice in pustimo, da se ohlaja, temperaturo v pečici znižamo na 190 °C. Testo v modlu na gosto prebodemo z vilicami, obložimo s papirjem za peko, nanj nasujemo fižol za slepo peko in ga pečemo 15 minut. Odstranimo papir in fižol in testo pečemo še 10 do 15 minut, do svetlo zlate barve.
Temperaturo v pečici znižamo na 160 °C. Pečen česen iztisnemo iz lupine, ga damo v vrč in z malo soli pretlačimo v pasto. Z ročnim mešalnikom vmešamo smetano in jajca ter solimo in popramo.
Ohlajeni zelenjavi dodamo liste bazilike in jo 2/3 enakomerno razporedimo v testeno osnovo. Nanjo nadrobimo 3/4 sira in vse zalijemo z smetanovo mešanico. Na vrh razporedimo preostalo zelenjavo in sir in pečemo 40 do 50 minut, da se nadev učvrsti, vendar je na sredi še malo majav. Pito postrežemo toplo ali hladno. Pred postrežbo dodamo še popražene pinjole in liste bazilike.
Nasvet
Pito lahko spečemo tudi v modlu za torte s snemljivim obročem.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.