Pita Mont Blanc (s kostanjevo kremo in španskimi vetrci)
Mont Blanc je slavna francoska kostanjeva sladica, ki po obliki spominja na znameniti vrh
Pita Mont Blanc (s kostanjevo kremo in španskimi vetrci)
Mont Blanc je slavna francoska kostanjeva sladica, ki po obliki spominja na znameniti vrh
Recept je objavljen v reviji Dober tek, oktober 2020
ČAS PRIPRAVE: 2 uri 30 min
KOLIČINA: za 8 oseb
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Sestavine
- 500 g sladkega krhkega testa
španski vetrci
- 60 g sladkorja v prahu
- 3 žlice moke in še malo za delovno površino
- 2 beljaka
- 100 g kristalnega sladkorja
kostanjeva krema
- 400 g rahlo sladkanega kostanjevega pireja
- 2,5 dl sladke smetane
- 30 g sladkorja v prahu
- 1 žlica temnega ruma (po želji)
za okras
- nekaj glaziranih kostanjev
- sladkor v prahu
Priprava
Testo razvaljamo na rahlo pomokani delovni površini in z njim obložimo plitev model za pito premera 22 do 23 cm. Odvečno testo pustimo viseti čez rob, dno pa prepikamo z vilicami. Model za 30 minut postavimo v hladilnik.
Pečico segrejemo na 190 °C (ali na 170 °C z ventilacijo). Testo v modelu obložimo s papirjem za peko, ki smo ga zmečkali in ponovno razprostrli, nanj vsujemo suh fižol in slepo pečemo 15 minut. Nato fižol in papir odstranimo ter pečemo še 5 minut, da je dno videti suho in se zlato rjavo zapeče. Pustimo, da se testo ohladi, nato z nazobčanim nožem obrežemo vse, kar gleda čez rob.
Temperaturo pečice zmanjšamo na 140 °C (ali na 120 °C z ventilacijo). Zmešamo sladkor v prahu in moko. Beljake stepemo v sneg z mehkimi vršički, nato vanj vtepemo kristalni sladkor, in sicer po žlico naenkrat, medtem pa ves čas stepamo, da dobimo sijočo maso s čvrstimi vršički. Narahlo vmešamo mešanico sladkorja v prahu in moke ter maso nadevamo v vrečko za brizganje z navadnim nastavkom premera 1 cm (ali uporabimo vrečko za zamrzovanje, ki ji odrežemo vogalček). Na pekač, obložen s papirjem za peko, nabrizgamo španske vetrce različnih velikosti in jih pečemo 1 uro ali toliko časa, da se strdijo. Medtem nekajkrat odpremo vratca pečice, da izpustimo ven vlago, ali pa med vratca zataknemo kuhalnico, da ostanejo priprta. Španske vetrce pustimo, da se ohladijo.
Za nadev z metlico razrahljamo kostanjev pire. Smetano stepemo, da nastanejo mehki vršički, nato vanjo vtepemo sladkor v prahu in smetano vmešamo v kostanjev pire, po želji skupaj z rumom. Kremo preložimo v vrečko za brizganje z zvezdastim nastavkom in jo za 15 minut shranimo v hladilnik. Nato jo v progah nabrizgamo na podlago za pito; če je kaj ostane, na vrh nabrizgamo kupčke. Med te kupčke položimo španske vetrce in grobo narezan glaziran kostanj. Poprašimo še s sladkorjem v prahu in postrežemo.
Rumenjak
Rumenjaka, ki ostaneta pri tem receptu, porabimo za šodo pri pečenih hruškah.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.