Sestavine

testo

  • 250 g moke
  • 125 g mehkega masla
  • 60 g sladkorja
  • 5 žlic hladne vode
  • moka za delovno površino

nadev

  • 180 g temne čokolade
  • 50 g masla
  • 4 stepena jajca
  • 2 dl javorovega sirupa
  • ščepec soli
  • 200 g jedrc ameriških orehov (pekanov) ali navadnih orehov

Priprava

1.

Maslo narežemo na koščke in ga z moko, sladkorjem in vodo hitro zgnetemo v testo. Po potrebi dodamo še kakšno žlico ali dve vode. Testo zavijemo v folijo in ga damo za pol ure v hladilnik.

2.

Pečico segrejemo na 180 °C. Na rahlo pomokani delovni površini testo razvaljamo in z njim obložimo model za pite premera 20 do 22 cm. Testo v pekaču obložimo s papirjem za peko in vanj po celi površini razporedimo suh fižol. Pečemo 20 minut, nato papir in fižol odstranimo ter pečemo še 10 minut, da se testo zlato obarva. Model vzamemo iz pečice in ohladimo.

3.

Čokolado in maslo stopimo nad vodno kopeljo. Jajca dobro zmešamo z javorovim sirupom in zmes vmešamo v stopljeno čokolado in maslo. Dodamo še ščepec soli in skoraj vsa orehova jedrca, nato maso vlijemo na pečeno testeno osnovo. Po vrhu razporedimo preostale orehove polovice in pečemo 30 do 40 minut, da se masa strdi. Ohladimo in postrežemo s stepeno smetano ali vaniljevim sladoledom.

37