Piščanec v hrustljavi česnovi skorjici
Hrustljavo zapečen piščanec kot ga še ne poznate
Piščanec v hrustljavi česnovi skorjici
Hrustljavo zapečen piščanec kot ga še ne poznate
Recept je objavljen v reviji Dober tek, Oktober 2019
ČAS PRIPRAVE: 40 min
KOLIČINA: za 2 osebi
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 4 žlice (približno 40 g) nastrganega parmezana
- 5 žlic majoneze
- velik strok česna
- nastrgana lupina 1 limone
- 2 žlički drobno narezanih svežih zelišč (na primer timijana, žajblja ali rožmarina) ali ½ žličke mešanih posušenih zelišč
- 50 g krušnih drobtin panko ali navadnih belih drobtin
- 2 kosa piščančjih prsi brez kosti in kože
- sol in poper
ko postrežemo
- limonovi krhlji, narezan drobnjak in pečen krompir ter paradižnik (po želji)
Priprava
Najprej pripravimo dve široki in plitvi skledi ali krožnika ter pravokoten pekač, dovolj velik za piščanca, ki smo ga obložili s papirjem za peko ali aluminijasto folijo, premazano z oljem. Če bomo piščanca spekli takoj, segrejemo pečico na 200 °C. (Sicer pa jo prižgemo 10 minut pred peko.)
Česen stremo. V prvi skledi zmešamo parmezan, majonezo, česen, limonovo lupino, zelišča, sol in poper, da dobimo pasto – zmešamo jo lahko z jedilno žlico, ki jo bomo uporabili tudi pozneje. V drugo skledo damo drobtine.
Podobni recepti
Piščanec z limeto in kokosovo skorjico
Piščanec v polentini skorjici in koruzni kruhki
S piščančjih prsi odstranimo morebitne koščke kože in maščobe, ki visijo z njega. Meso dobro osušimo s papirnatimi brisačami, da se ga bo panada bolje prijela. Enega od kosov piščančjih prsi položimo v mešanico z majonezo in ga z žlico premažemo po celotni površini. Primemo ga za koničasti del in položimo na drobtine, ki jih z žlico potresemo po mesu ter rahlo pritisnemo vanj, da ga povsem prekrijejo. Prsi spet primemo za »rep« in jih položimo na pripravljeni pekač. Postopek ponovimo z drugim kosom, preostalo majonezo in drobtine pa zavržemo.
Pečemo 25 do 30 minut, dokler ni piščanec povsem pečen in dobi zlato skorjico. Narežemo ga na tri ali štiri debele rezine, potresemo z drobnjakom in po želji postrežemo z limonovimi krhlji, pečenim krompirjem in paradižniki.
Naredimo domače drobtine
Če ne dobimo krušnih drobtin panko, vzamemo sveže krušne drobtine in jih zapečemo v pečici pri nizki temperaturi, da postanejo hrustljave. Lahko pa uporabimo navadne bele drobtine.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.