Sestavine

  • 8 filejev piščančjih prsi
  • 200 g krušnih drobtin
  • 80 g parmezana
  • 5 jajc
  • 100 g moke
  • ščepec mlete paprike
  • sol
  • 4 žlice olja za peko

zeliščno maslo

  • 4 strti stroki česna
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja
  • 200 g zmehčanega masla
  • sok ½ limone
  • ½ žličke soli
  • malo popra

Priprava

1.

Sestavine za zeliščno maslo damo v skledo in zmešamo, da se dobro povežejo. Maslo oblikujemo v dva valja, pri oblikovanju si pomagamo s prozorno kuhinjsko folijo za živila, nato ju v folijo tesno zavijemo in damo v hladilnik, da se maslo strdi. Vsak valj nato razrežemo na 8 kolutov.

2.

V vsak piščančji file z ostrim nožem zarežemo žep. Pazimo, da filejev ne prerežemo do konca, sicer bo maslo med peko uhajalo. V vsak žep damo 2 koluta zeliščnega masla, meso z rokami potlačimo, da žep zapremo, in fileje odložimo na pladenj.

3.

V skledo damo krušne drobtine in jih zmešamo s parmezanom. V drugi skledi stepemo jajca, v tretji pa zmešamo moko z mleto papriko in nekaj soli. Nadevane piščančje fileje povaljamo v moki, pomočimo v jajcih in nato povaljamo v drobtinah. Vse ponovimo, da je vsak file obdan z dvojno panado. Tako so fileji bolj hrustljavi, maslo pa med peko ostane v notranjosti. Panirane fileje postavimo za vsaj eno uro na hladno, da se maslo strdi.

4.

Pečico segrejemo na 180 °C. V večji ponvi na srednje do visoki temperaturi segrejemo olje in fileje pečemo na vsaki strani 2 do 3 minute, da so zlato rjavi. Preložimo jih na pekač in v pečici pečemo še 20 do 25 minut, da se spečejo do konca.

Nasvet

Panirane piščančje fileje lahko tudi zamrznemo. Posamezne fileje zamrznemo na pladnju, nato jih preložimo v vrečko, dobro zapremo in shranimo v zamrzovalnik za največ 3 mesece. Zamrznemo jih še isti dan, ko jih naredimoe. Spečemo jih tako, da zamrznjene položimo na pekač in jih v pečici, segreti na 180 °C, pečemo 45 do 50 minut.

15