Sestavine

  • 1 piščanec
  • 1 žlica gorčice
  • 2 žlici kečapa
  • 2 žlici olja
  • mešanica začimb za perutnino
  • sol
  • lesena palica primerne dolžine, na enem koncu ošiljena
  • 2 kovinski nabodali
  • tanjša žica za povezovanje

Priprava

1.

Očiščenega piščanca prerežemo na prsih, ga sploščimo in položimo na neošiljen konec palice ter označimo sredino perutničk in beder. Na označenih delih izvrtamo v palici tanjši luknji.

2.

Razprtega piščanca natremo z mešanico začimb za perutnino in premažemo z mešanico gorčice, kečapa in olja.

3.

Piščancu po notranji strani na sredino hrbta položimo palico, s kovinskima nabodaloma prebodemo bedra in perutnice tako, da nabodali prebodeta tudi izvrtani luknji na palici. Skozi hrbet na dveh koncih z žico naredimo zanko okoli lesene palice in na zunanji strani hrbta žici trdno povežemo.

4.

Palico z ošiljenim delom zabodemo v zemljo nad žerjavico pod približno 45-stopinjskim kotom. Med peko piščanca večkrat obrnemo in premažemo z maščobo. Čas peke je približno 1 uro, odvisen pa je od moči ognja in debeline piščanca.

12